ZETApress

hírportál

Felköszöntöttük Ashát

Mint tegnap már előre jeleztük, felköszöntöttük Ashát, az elefántborjút 3. születésnapján ma délelőtt a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A születésnapi tortalapokat zabból, korpából és rizsből egy galgahévízi pékségben sütötték. Köréje almákba szúrt mini bambuszliget is telepítettek. Fotóink Lantai József felvételei.

Asha, a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb elefántja 2013. február 14-én született Budapesten. (Anyja a 13 éves Angele, apja a 16 éves Assam, aki 2009. október 28-án Belgiumból érkezett az Állatkertbe.) Születésnapi tortáját az elefántok szája íze szerint réti szénával, banánnal, kivivel és ananásszal, valamint egy zsák földimogyoróval díszítették gondozói. Miután elkészültek vele és mindannyian elhagytuk a területet, előbb a kis elefánt vonult be a kifutóra édesanyjával balról, majd rövidesen csatlakozott hozzájuk az édesapja jobbról. Hamar befaltak mindent, majd jól lakottan sétálgattak együtt tovább.

Mint Hanga Zoltántól, a FÁNK szóvivőjétől megtudtam, a másfél tonnás Asha már nem szopik, de felnőtt korában is együtt marad majd anyjával, Angele-lel, mert a természetben a nőstény elefántok csordában élnek, a hímek viszont magányosak maradnak. Újabb szaporulatokra is számítanak, ivarérett korukban viszont Assamot különítik majd el lányaitól, akiknek akkorra új bikáról gondoskodnak.

Mivel a szülinapra és a mai Bálint-napra tekintettel a 14 éven aluli gyermekek díjmentesen léphettek be az Kertbe, nagyon sok család nézte végig az eseményt. A szerelmespároknak is kedveztek a szervezők: ketten egy jeggyel látogathatták meg a városligeti kertet, ha megcsókolták egymást a bejáratnál. Felső korhatár sem volt, s azonos nemű párok is egy jeggyel bejöhettek, ha a jegyszedők előtt megcsókolták egymást. Hogy voltak-e ilyenek, arról nem kértünk információt…

Szóljon hozzá!