ZETApress

hírportál

Pedálozzunk a címekért!

Esztergom BicikliTizedszer pedálozhatnak a Kerékpárosbarát címekért. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben 10. alkalommal hirdette meg Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatait.

A kerékpár, mint közlekedési és szabadidős eszköz népszerűsítéséért tenni kívánó önkormányzatok, cégek és intézmények jelentkezéseit április elejéig várják ? hangzott el a mai kampányindítón Esztergomban. A Kerékpárosbarát pályázatok célja, hogy a települések és munkáltatók a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a kerékpáros közlekedést a lakosok, dolgozóik és ügyfeleik számára.

Romanek Etelka, a házigazda város polgármestere beszédében elmondta: a települések számára gazdasági és turisztikai szempontból is fontos a kerékpározás támogatása. A városvezető emlékeztetett arra, hogy Magyarországon elsőként Esztergomban indult közösségi kerékpáros rendszer 2013 őszén. Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelő államtitkára hangsúlyozta, hogy 2007 óta mintegy 850 kilométer kerékpárút épült hazai és uniós forrásokból, a teljes hossz több mint kétharmada 2010 után készült el. A tervek szerint 2020-ig mintegy ötvenmilliárd forintból újabb 1000-1500 kilométerrel bővülhet a magyarországi hálózat. 760 kilométernyi szakasz tervezése és megvalósítása már jelenleg is előkészületben van.

? A Kerékpárosbarát címet egyre fokozódó érdeklődés övezi: míg 2014-ben összesen 71 pályázó volt, addig 2015-ben már 142-en kezdték meg a pályázat kitöltését ? mondta el Csikai Mária, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke. Idén ismét lesz online kampány, egy alkalmazás segítségével közönségdíjért is versenyezhetnek a települések és a munkahelyek. A kiírók az új felületen tavaly százezer embert értek el, a tervek szerint ezt a számot idén szintén túllépik majd.

Az öt évvel ezelőtti 54-gyel szemben 2015-ben már 122 pályázó bizonyult méltónak a Kerékpárosbarát címek viselésére. A résztvevők erőfeszítéseinek köszönhetően egyre többen ismerik fel, hogy a tudatos járműválasztás, amelyben helyet kap a kerékpározás is, számos előnyt tartogat a biciklista és környezete számára.

A pályázatok meghirdetése után a jelenlévők az EBI ? Esztergomi Közösségi Kerékpáros Rendszer és a Neuzer Kerékpárgyár közreműködésével, rendőri felvezetés mellett gurultak át a Mátyás király úti kerékpárgyárba, ahol betekinthettek a kerékpárok összeállításának folyamataiba. A pályázati anyagot elektronikusan lehet kitölteni a weboldalon, az érdeklődők a részletes feltételekről is itt tájékozódhatnak. A Kerékpárosbarát Munkahely 2016 és a Kerékpárosbarát Település 2016 pályázatok beküldési határideje április 2-a szombat.

A Neuzer Kft. hozta létre az ország első közösségi kerékpárkölcsönző hálózatát Esztergomban, majd a rendszert bevezették Győrben, Hévízen, illetve átadás előtt áll Nagykanizsán és Miskolcon ? mondta Neuzer András, a társaság tulajdonosa. (A 2015. szeptember 7-ei győri rajtról idekattintva olvashatunk.) A Neuzer Kft. 2015-ben 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el, kilencvenezernél több kerékpárt gyártott, a felét exportra. A cégcsoport Magyarországon 110 saját és 60 kölcsönzött munkavállalót foglalkoztat, elsősorban saját fejlesztésű és tervezésű kerékpárokat készítenek. Termékeiket belföldön saját hálózatukban, üzletláncokban, külföldön nagykereskedők közreműködésével értékesítik.

Szóljon hozzá!