ZETApress

hírportál

Államtitkárból kormánybiztos

Czunyiné Bertalan JuditPalkovics László, az EMMI felsőoktatási államtitkára ezentúl oktatási államtitkár lesz, elődje: Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként ? jelentette be az emberi erőforrások minisztere ma délelőtt.

A köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd ? mondta Balog Zoltán. A kormányfő, akivel a változtatásokról tegnap egyeztetett, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Saját pozícióját viszont a miniszter nem érzi veszélyben.

A 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpálya is. Az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban. Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból. A következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre ? említette meg a tárcavezető.

Kitért arra is, hogy 198 tankerületben tartottak köznevelési konzultációkat és 2207 iskolával egyeztettek, számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják. A legfontosabb kérdések között a gyermekek terhelését, a tudásanyag mennyiségét, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémákat, a pedagógusok munkaterhelését és minősítését említette. Ezekről a köznevelési kerekasztalon a megfelelő konkrétséggel tárgyalni fognak ? fogalmazott Balog.

A kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A pedagógusképzés komoly átalakítása már elindult, egyre hangsúlyosabb a gyakorlati képzés. Szeretnének olyan megoldást találni, hogy továbbképzés ingyenes vagy rendkívül kedvezményes lehessen. A KLIK nem vész el, csak átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak, várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Az állami fenntartást megtartják, a kormányfőtől szabad kezet kaptak Palkovics Lászlóval annak meghatározásában, amit javíthatónak tartanak. A minősítés is marad, de a miniszter elismerte, hogy a bürokratikus terhek túlzóak lettek.

Czunyiné Bertalan Judit, aki február 15-én hétfőtől tölti majd be a kormánybiztosi tisztséget, elmondta: igazuk van azoknak, akik szerint a XXI. században nem lehet XIX. századi módszerekkel, eszközökkel a megsokszorozódó információmennyiséget átadni a gyerekeknek. Ezen a területen sokat haladtak előre az elmúlt másfél évben. Felidézte az otthoni tanulásban is segítséget nyújtó Okosportál.hu decemberi elindítását, majd jelezte: a tartalom, a tananyag fejlesztése a versenyképes tudás érdekében fontos feladat lesz a jövőben is.

Palkovics László elmondta: a felsőoktatás területén a kerekasztal sikeresen működik, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén minden résztvevő véleményére kíváncsiak. Szükséges lesz munkacsoportok létrehozására is. Kitért a pedagógusképzés átalakítására és a felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalására a köznevelés területén. Fontos, hogy a gyerekeket jobb, versenyképesebb tudással lehessen felvértezni! ? fogalmazott az új oktatási államtitkár.

Balognak menni kell!

Czunyiné távozása nem old meg semmit, Balog Zoltánnak kell távoznia! Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a mai helyzet kialakulásáért az öt éve a minisztériumot vezető Balog Zoltáné a felelősség, neki kell távoznia! ? követeli Tóbiás József frakcióvezető, az MSZP elnöke. Amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, az oktatásban semmi nincs megoldva.

A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a KLIK-hez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez. Czunyiné Bertalan Judit távozásával nem történik semmi érdemi változás. Ő csupán megörökölte Balog Zoltán működésképtelen torzszülött rendszerét, rendszerszintű átalakítást nem tehetett, ezért az ő távozása nem old meg semmit. A jelenlegi helyzet megoldásának első lépése kizárólag Balog Zoltán távozása lehet. A döntés Orbán Viktor miniszterelnök kezében van: Balog Zoltánnak kell mennie! ? mondta el a pártelnök. A hulladékgazdálkodás is egységesítve lesz április 1-jétől, de mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a KLIK hibáiból tanulva az önkormányzatok önrendelkezési joga megmarad.

Szóljon hozzá!