ZETApress

hírportál

Felesleget az Élelmiszerbankba!

Élelmiszerbank logóKözel kétmillió tonna élelmiszer-felesleget termelünk évente. Az Élelmiszerbank helyi élelmiszermentő hálózatot létesít a feleslegek összegyűjtésére ? tudatta Sczígel Andrea külső kapcsolatok igazgató.

Magyarországon évente közel kétmillió tonna élelmiszert dobunk ki. Az Élelmiszerbank célja, hogy a felesleggé váló élelmiszert megmentse és eljuttassa a nélkülözőkhöz. Az egyesület 2015 év végén indult kezdeményezése keretében a vidéki városokban keletkező feleslegek mentését helyezte fókuszba. Az Élelmiszerbank helyi partnerei 8 városban keresnek olyan élelmiszer gyártó és kereskedő cégeket, termelőket, pékségeket, boltokat, akik megsemmisítés helyett szívesen adnák el-nem-adható, megmaradt termékeiket rászorulóknak.

Az élelmiszer-pazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel kétmillió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszer-hulladék. A kérdés ma már nem az, hogy a cégek dobnak-e ki élelmiszert, hanem az, hajlandóak-e ezt kis erőfeszítéssel megmenteni és rászorulóknak eljuttatni. Számos hazai élelmiszerlánc vállalkozásnak ez már napi rutin ? ez is bizonyítja, hogy az eddig kidobott élelmiszer megmentése és rászorulókhoz való eljuttatása lehetséges, sőt, könnyű, teljesen legális, biztonságos ? és a résztvevő cégeknek is ? nagy örömöt adó gyakorlat.

Az élelmiszermentés kiterjesztését segíti az Élelmiszerbank új, NCTA által támogatott projektje, amelyben 8 város összesen több mint 70 karitatív szervezete vesz részt. E szervezeteket készítette fel az Élelmiszerbank a feleslegek megmentésére. Az Élelmiszerbank 10 éves hazai működése alatt rengeteg tudás és tapasztalat gyűlt össze az élelmiszer-feleslegek felkutatása, átvétele és kiosztása kapcsán. Ezt a tudást és tapasztalatot adják át a városok kiválasztott karitatív szervezetei számára, hogy ezekben a városokban is beindulhasson a helyi élelmiszermentés.

A projektben résztvevő városok, ahol együttműködő élelmiszerlánc cégeket (termelőket, gyártókat, boltokat, kereskedőket, pékségeket, piacokat, stb.) keresnek: Békéscsaba, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szolnok és Budapest. Az Élelmiszerbank a felsorolt városokban és környékükön keresi azokat a boltokat, termelőket, gyártókat, piacokat, amelyek nyitottak a változásra, hogy a megmaradt, még fogyasztható élelmiszer a megsemmisítés helyett jó helyre kerüljön. Ha Ön élelmiszeres cégnél dolgozik és szívesen csatlakozik a projekthez, szívesen segítené helyi közösségének, lakóhelyének rászorulóit, idekattintva megtalálja az Élelmiszerbankot.

Az Élelmiszerbank a részt vevő, rászorulókat segítő szervezeteket képzésekkel, mentorálással, mintaanyagokkal tették képessé az élelmiszer-feleslegek felkutatására, átvételére és kiosztására. A képzés kiterjedt többek között arra, hogy milyen élelmiszereket lehet megmenteni és hogyan, milyen dokumentáció szükséges ehhez, mik a kapcsolódó élelmiszer-biztonsági teendők, hogyan lehet az élelmiszert legjobban kiosztani. A résztvevő szervezetek igen változatos profillal rendelkeznek: hajléktalanokkal, mély-szegénységben élőkkel, szenvedélybetegekkel, mozgáskorlátozottakkal, vagy valamilyen szempontból marginális helyzetbe került emberekkel dolgoznak.

Az élelmiszerosztás legtöbbjüknél a tevékenységüket kiegészítő igen fontos munka, hiszen a tapasztalatok szerint az élelmiszerosztás jól támogatja és erősíti a hatását az egyéb szociális tevékenységeknek: pl. a mentálhigiénés tanácsadásnak, munkakeresésnek. Így a résztvevő karitatív szervezetek ellátottjainak nagy esélye nyílik életminőségük javítására.

Az NCTA által támogatott projekt céljai: A helyi élelmiszer-adományozás elindítása a 8 városban, az élelmiszerlánc szereplőinek összekötése a résztvevő, felkészített karitatív szervezetekkel és a feleslegek átvételének elindítása. Hosszú távon minden nagyobb városban hasonló ételmentő hálózatok létrehozása. A helyi, rászorultakat segítő szervezetek eredményességének növelése. A helyi élelmiszerlánc cégek és a karitatív szervezetek közötti kapcsolatok erősítése. Az élelmiszer-adományra váró rászorulók számának csökkentése. A hulladékká váló élelmiszer mennyiségének és az ebből adódó környezetterhelés csökkentése. Hozzájárulás a civil szervezetek kapacitásának megerősítéséhez egy olyan tevékenység (az élelmiszer-adomány gyűjtés és kiosztás) hozzáadásával mindennapi életükhöz, amely komoly értéket hoz létre mind szociális téren, mint a fenntarthatóság terén.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az Élelmiszerbank 2005 óta folyamatosan növeli az évente megmentett élelmiszer-feleslegek mennyiségét. Az Egyesület fő tevékenységeként gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a felajánlott élelmiszer-felesleget, melyek között vannak közeli lejáratú termékek, csomagolási hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az Élelmiszerbank közel 300 ezer nélkülözőt lát el rendszeresen 220 partnerszervezetén keresztül. 2005-ös megalakulása óta 37 ezer 400 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.

Szóljon hozzá!