ZETApress

hírportál

Ferencvárosi madárvédelem

Körösi-szobor az iskola bejáratánálMadáretetők kihelyezésével indult a Madarak Városa Ferencváros című madárvédelmi program kora délután Budapest legvirágosabb lakótelepén, a József Attila-lakótelepi Körösi Csorna Sándor Két-tannyelvű Általános Iskola kertjében.

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata elkötelezett a lakossága környezetében élő, urbanizálódó madarak védelmében. A madarak életének könnyítése céljából az Önkormányzat olyan pályázati versenyfelhívással fordult a kerületi oktatási intézmények (óvodák, iskolák) felé, ami a környezeti nevelésük terén is segítséget jelent. Az Ifjúmunkás utcai megnyitón Bácskai János polgármestert T. Zuggó Tünde alpolgármesteri tanácsadó képviselte.

Pályázni komplett madárvédelmi ? és tudásbővítő programmal lehetett. A program során a projektben résztvevő iskolák és óvodák feladata madáretetők és odúk kihelyezése, az etető forgalmának nyomon követése (naplóban feltüntetve a megfigyelés napja, időtartama, a látogató madarak faja, száma, fényképe, a fajok bemutatása.) A versenyre a felkészítő foglalkozások és az ismeretterjesztő kiadványok mellett plakátok készítésével, az odúlakók élettörténetének megírásával, saját verssel és kisfilmmel is készülhetnek az óvodások és az iskolások.

A madárvédelmi programhoz szükséges ismeretanyagot és a madáreleséget Ferencváros Önkormányzata biztosítja a résztvevők számára. Ma hét iskolában ? Körösi Csoma Sándor, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Bakáts Téri, Telepy Károly, Molnár Ferenc és Leövey Klára ? valamint nyolc óvodában ? Ugrifüles, Napfény, Epres, Méhecske, Liliom, Csudafa, Kerek Erdő és Kicsi Bocs ? került kihelyezésre madáretető és odú. A Madarak Városa Ferencváros-program idén a május 10-i Madarak napja-versennyel zárul, azonban nem ér véget, mert az Önkormányzat több éven átívelő madárvédelmet tűzött ki célul a kerületünkben, így az a következő tanévben is folytatódik.

Szóljon hozzá!