ZETApress

hírportál

Átalakuló hulladékgazdálkodás

Szabó Zsolt államtitkárOrszágos szinten átalakul a hulladékgazdálkodás, április elsejétől megkezdi működését a már bejegyzett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amely a szakmai koordinálásért felel ? tudtuk meg a Fő utcán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium délelőtti sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkára elmondta, hogy a társaságot az állam félmilliárd forint jegyzett tőkével, 4,8 milliárd forint tőketartalékkal hozta létre. Elsőként a számlázás kialakítását végzi el, felméri a vagyont, ennek alapján optimalizálható lesz országosan a fejlesztés. Az átalakítással nem emelkedik a szemétszállítás díja, sőt a szelektív hulladékgyűjtési rendszer terjedésével akár mérséklődhet is, miközben emelkedik a szolgáltatás színvonala.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány hamarosan megtárgyalja a hulladékégetési stratégiát is. A hulladékgazdálkodás eddigi rendszere óvatos becslések szerint is 13 milliárd forint veszteséggel működött, az új rendszerben szeretnének nonprofit jellegű gazdaságos működést kialakítani, mert jelenleg a 171 közszolgáltató egyharmada veszteséges. Célul tűzték ki azt is, hogy a hulladékhasznosítás nagyobb arányban teljesüljön. Az Európai Unió 50 százalékot ír elő a szelektív hulladékgyűjtés arányára, ám az irányelv további szigorítása várható. A tervek szerint az eddigi térfogat alapú gyűjtést átalakítják a szennyező fizet elv alapján tömegalapúvá. Fontos, hogy egységes szolgáltatási színvonal legyen az ország minden részén, de az önkormányzatok önrendelkezési joga továbbra is megmarad a közszolgáltatásban ? fejtette ki az államtitkár.

Szóljon hozzá!