ZETApress

hírportál

Csok az Arénában

A KSH 2015-re vonatkozó, 11 hónapot összegző adatai szerint 17 százalékkal több házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában ? jelentette be Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára délután Zuglóban, a XII. Esküvői Kiállítás és Vásáron. Fotóink Tóth Iván felvételei.

Az államtitkár a Papp László Budapest Arénában az EMMI és az NGM közös standján elmondta: már évek óta emelkedik a házasságok száma Magyarországon. A kormány ezt szeretné továbbra is ösztönözni például az otthonteremtési támogatással, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), amellyel kapcsolatban információs anyagokat is elhelyeztek az A11-es standon. A támogatással kapcsolatban megjegyezte: tisztázni kell egy gyakori félreértést, hiszen ha már meglévő gyermekek mellé igénylik a csokot, akkor nincsen életkorhatár, tehát ilyenkor a szülők mindketten lehetnek 40 év felettiek. Egyéb esetben a párok egyikének 40 év alattinak kell lennie!

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a kedvező gazdasági helyzet lehetővé tette azt is, hogy 2016 elejétől a kormány az otthonteremtési programot a csokon túl még két pillérrel alátámassza: az egyik az áfa-támogatásokhoz kapcsolódó kedvezmények, a másik pedig a kamattámogatott hitelek. ? Ezen kedvezmények széles palettája azt teszi lehetővé, hogy a családok olyan lakáshoz és olyan otthonhoz tudjanak jutni, amelyben tényleg boldogan tudnak élni az elkövetkező években ? mondta. Felhívta a figyelmet, hogy az új házasoknak már a múlt év elejétől rendelkezésére állt az úgynevezett első házasok kedvezménye. Ennek lényege, hogy 2 éven át ötezer forinttal kevesebb adót kell fizetni!

Csok a Képviselői Irodaházban

Az MSZP szerint kijelenthető, hogy a kormány családpolitikája nem működik, hiszen kevés gyermek születik és kevés új lakás épül. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője még délelőtt a Képviselői Irodaház I/I-es MSZP-sajtótermében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy egy kormány családpolitikájának sikeressége jól mérhető a születési adatokkal: 2011-ben soha nem látott mértékben csökkent a születésszám, mintegy 88 ezer baba jött világra, és az utóbbi években csak minimálisan nőtt ez a szám. Hozzátette, hogy mindössze 0,1 százalékos javulás történt az elmúlt egy évhez képest a legfrissebb adatok szerint.

Hasonlóan beszédes adat, hogy száz éve nem volt ilyen alacsony az új lakások száma Magyarországon: mintegy nyolcezer lakást építettek 2014-ben, miközben még a gazdasági válság kirobbanásakor is csaknem negyvenezer új otthon épült az országban. ? Ahhoz, hogy ma egy pár gyermeket tudjon vállalni, biztonságra kiszámíthatóságra, biztos megélhetést nyújtó fizetésre és megfelelő lakhatásra van szükség. A Fidesz?KDNP-kormány pont ezeket nem tudja hat éve garantálni a magyar családoknak ? mondta Bangóné Borbély Ildikó. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) decemberben bejelentett kiterjesztése körül a politikus szerint még mindig csak a káosz tapasztalható, és továbbra sem tisztázott, hogy pontosan milyen feltételekkel vehetik ezt igénybe a magyar családok.

Szóljon hozzá!