ZETApress

hírportál

Megszületett az első reformtörvény

Tegnap a parlament elfogadta az első egészségügyi reformtörvényt. Ezzel a kormány munkája látványosan új szakaszba jutott, hiszen a stabilizáció és a kiigazítás szükséges rövid távú intézkedései mellett elindultak a hosszabb távú egyensúlyteremtést és az igazságosabb társadalmi rendszerek kialakítását célzó reformok, átalakítások, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Szimbolikus jelentése is van annak, hogy az első reformtörvény éppen a gyógyszer-gazdaságossági törvény. Ebben egyszerre testesül meg a kormány eltökéltsége a racionális, tervezhető és hatékony működés mellett, valamint a határozott kiállása a társadalmi igazságosság és a szociális érzékenység mellett.

A törvény egyfelől átlátható, nyilvános keretet biztosít a gyógyszerpiac működésének, szigorúan őrködik a járulékfizetők pénze fölött és arányosabban osztja el a gyógyszerfogyasztás anyagi terheit. Világossá teszi a felelősségét mind a gyógyszergyártónak, mind a forgalmazónak, mind az orvosnak, mind a betegnek ? és természetesen az államnak is.

Ezzel a törvénnyel a kormány két vállalást tett. Az egyik, hogy sok év után nem lesz hiány a gyógyszerkasszában. A másik, hogy az esetleges túlköltés terheit nem a betegre, hanem a gyártókra hárítja. Ha nem lenne gyógyszer-gazdaságossági törvény, akkor az előző évek növekvő gyógyszertámogatását alapul véve, a betegeknek jövőre a jelenleginél lényegesen többe kerülne a gyógyszer.

A törvény kényelmesebb hozzáférést biztosít egyrészt a patikaliberalizáció által kialakuló verseny segítségével, másrészt az egyes vény nélkül kapható gyógyszerek kereskedelmének felszabadításával. Sok millió rászoruló polgártársunk életét tesszük ezzel könnyebbé, elsősorban a kistelepüléseken, de a városokban is, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!