ZETApress

hírportál

Adatelemzés a MOL Bubinál

MOL Bubi adatelemzésLezárult a MOL Bubi adatelemző versenye. Tegnap este a nyertes csapatok bemutatták a BKK és az MTA SZTAKI Big Data ? Lendület-kutatócsoportja szervezésében megrendezett verseny nyertes pályázatait a Rumbach Sebestyén utcai BKK Székház VIII. emeletén.

A versenyre több mint 60 csapat regisztrált, és a három feladatra együttesen mintegy 30 csapattól érkezett megoldás. Az adatok feldolgozásával olyan érdemi következtetésekre jutottak a csapatok, amelyek a BKK számára is hasznosak lehetnek a MOL Bubi szolgáltatásának fejlesztésében. A MOL Bubi üzemelésekor összegyűlt nagy mennyiségű adat elemzésére a Budapesti Közlekedési Központ az MTA SZTAKI-val együttműködve az Európai Mobilitási Héten, 2015. szeptember 21-én hirdette meg a MOL Bubi adatelemzési versenyt. A versenyen matematikus-, fizikus-, informatikus-, közgazdászhallgatók (vagy volt hallgatók), érdeklődők elemezték a MOL Bubi üzemeltetési adatait.

A záróeseményen köszöntőt mondott Nyúl Zoltán, a BKK stratégia és innováció igazgatója és Benczúr András, az MTA SZTAKI Big Data ? Lendület-kutatócsoport vezetője ismertette a verseny részleteit és eredményeit. András elmondta, hogy a verseny várakozáson felüli érdeklődés mellett zajlott, nagy számú egyetemi hallgató mellett számos adatbányász cég csapata is küldött előrejelzéseket.

A verseny két konkrét objektívan mérhető feladatot és egy szabad elemzési, vizualizációs kutatási lehetőséget tartalmazott: A kiválasztott tesztnapokon meg kellett határozni, hogy sorrendben melyek a MOL Bubival használt legnagyobb forgalmú útvonalak. Ugyanezeken a kiválasztott napokon meg kellett határozni az egyes gyűjtőállomásokon az adott napon belül a legnagyobb kerékpárfogyást, azaz az adott időpontig igénybe vett kerékpárokból levonva az ott dokkolt kerékpárok számát. A harmadik feladatban a csapatok szabadon dolgozhattak az adatokkal. Itt a leginnovatívabb, legérdekesebb kutatási eredmények elérése és megmutatása volt a cél. A feladatokat legjobban teljesítő összesen tíz csapat nyereménye huszonöt és százezer forint közötti pénzjutalom, továbbá éves MOL Bubi bérletek.

BKK számára fontos, hogy folyamatosan a legújabb adatelemzési technológiák használatával tudja fejleszteni és optimalizálni szolgáltatásait. A versenyben a fiatal hallgatók a közösségi közlekedés közben keletkezett adathalmazok szakszerű feldolgozásával olyan érdemi következtetésekre jutottak, amelyek a BKK számára is hasznosak lehetnek a MOL Bubi szolgáltatásának fejlesztésében. A verseny technikai szervezője az ország legnagyobb informatikai kutatóintézetén, az MTA SZTAKI-n belül működő Big Data ? Lendület-kutatócsoport. A Lendület program célja az akadémiai intézmények és egyetemi kutatócsoportok dinamikus megújítása a nemzetközileg kimagasló teljesítményű kutatók és kiemelkedő fiatal tehetségek külföldről történő hazahívásával, illetve itthon tartásával.

Szóljon hozzá!