ZETApress

hírportál

Havi kétezres nyugdíjemelés

Idén több nyugdíjat kapunkA januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan évi 24 ezer forinttal ? havi szinten kétezerrel ? nőnek a nyugdíjak 2016-ban ? tudtuk meg Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára délelőtti sajtótájékoztatóján. A 2,6 millió nyugdíjast érintő emelés után az átlagnyugdíj összege havi 120 ezer 825 forint lesz.

Elgondolkodtam, hogyan jött ki az utóbbi, hiszen rengeteg a kisnyugdíjas, aki csak 60 ezer forintra jogosult. Eszembe jutott, hogy vannak olyanok is ? szerencsére jóval kevesebben! ? akik kiemelt nyugdíjat kapnak, így már csak számolnom kellett. Vettem kilenc hatvanezres és egy 660 ezres nyugdíjast, s már ki is jött a szám. A kilenc kisnyugdíjas ugyanis együtt 540 ezret kap, ha ehhez hozzáadjuk egy nagy-nyugdíjas 660 ezrét, tízen együtt már egymillió-kétszázezer forinthoz jutnak, melynek egy főre jutó átlaga épp 120 ezer forint. Akkor most ürülhetünk? Ha így jött ki az átlag, aligha!

Elhangzott, hogy 2011-2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, vásárlóerő-értékük 8,6 százalékkal javult, mely több mint egy havi nyugdíj összege. S a szocialista kormányzás idején elvett egy havi nyugdíjat a vásárlóérték növekedése alapján most visszakapták a nyugdíjasok, de nem egyszeri juttatásként ? 13. havi nyugdíjként év végén ?, hanem hónapokra elosztva.

A nyugellátások és egyes más ellátások idén januártól érvényes emeléséről szóló kormányrendelet szerint az 1,6 százalékos emelés több mint húsz járandóságot érint: többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát. Az emelés tehát összesen 3,5 millió ellátás folyósítását érinti. Folytatódik a Nők 40-program is, melynek köszönhetően eddig 150 ezer nő vonult nyugdíjba 40 év munkaviszony után. A kormány munkájának köszönhetően érezhető előrelépés történt mind a nyugdíjasok jövedelmének növelése, mind a kiadásaik csökkentése terén ? fogalmazott az államtitkár.

Szóljon hozzá!