ZETApress

hírportál

Megismertük a 2015-ös Primissimákat

Prima Primissima 2015Már 13. alkalommal vehették át a Prima Primissima-díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten ? láttuk tegnap este a Duna TV késleltetett adásában. A 2014. december 5-ei 12. díjátadó idekattintva olvasható.

Magyar irodalom kategóriában: Kodolányi Gyula költő, műfordító, esszéista, irodalomtörténész, Magyar népművészet és közművelődés kategóriában: a Fonó Budai Zeneház, Magyar zeneművészet kategóriában: Kovács János karmester kapta az elismerést. Magyar képzőművészet kategóriában: Vojnich Erzsébet festőművésznek, Magyar oktatás és köznevelés kategóriában: Csapó Benő egyetemi tanárnak, az MTA doktorának, Magyar sport kategóriában: Keleti Ágnes olimpiai bajnok tornásznak ítélték oda a díjat. Magyar építészet és építőművészet területén: Benczúr László építész, Magyar tudomány területén: Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, Magyar sajtó kategóriában Hajdú B. István sportújságíró, Magyar színház- és filmművészet kategóriában Sándor Pál rendező, producer, forgatókönyvíró lett a Primissima. A Közönségdíjat: a Budapest Klezmer Band kapta.

Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva, a díjátadó gála házigazdái a közönség soraiban köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét: Herczegh Anitát; Orbán Viktor miniszterelnök feleségét: Lévai Anikót; Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert, valamint Demján Sándort, a Díj alapítóját. Emlékeztettek arra, hogy a Prima Primissima-díjat a 2013. évi 11. díjtól az OTP Bank gondozza és finanszírozza, a pénzintézet mellé a Magyar Fejlesztési Bank, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt, az FHB Bank, a Docler Holding és a KAVOSZ Zrt. csatlakozott társalapítóként. A Primák fejenként ötmillió forint, míg a Primissimák 15 millió forint díjazásban részesülnek, a Közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

Szóljon hozzá!