ZETApress

hírportál

Többfunkciós személyik

Személyi igazolvány2016. január elsejével megjelennek az első elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok, amelyeket az elektronikus személyazonosításon túl elektronikus aláírásra is lehet használni ? tudatta a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások (KEK) Központi Hivatala.

Az igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd, de a lakcímkártyáét nem. A beleépített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően a jövő évtől egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni. A személyazonosító okmányok történetében forradalmi újításnak számított, amikor 2000. január 1-jén bevezették az érvényben lévő követelményeknek megfelelő, kártya formátumú személyazonosító igazolványt. A technika fejlődésével azonban szükségessé vált az újítás, ennek köszönhetően az új okmány biztonságos módon egyesít különböző, a vizuális és elektronikus személyazonosításhoz kapcsolódó elemeket.

A 2016. januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is. Adatvédelmi szempontból lényeges, hogy egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség. Az új személyazonosító igazolvány használatára történő átállás fokozatos lesz, jövőre a személyazonosító igazolványt igénylő állampolgár számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.

Szóljon hozzá!