ZETApress

hírportál

Tarlósnak nem tetszik a módosítás

Tarlós István a SajtóközpontbanAz egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról című, 2015. december 15-én a Parlamentben elfogadott, úgynevezett salátatörvény rendelkezik a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, illetve a forrásmegosztásról szóló 2006. évi CXXXIII. törvény módosításával is.

Az említett módosítások elvileg a fővárosi tömegközlekedés működési finanszírozását hivatottak biztosítani. A módosításokban foglaltak nem azt tartalmazzák, amit én kezdeményeztem ? mondta el Tarlós István főpolgármester délelőtt a Városháza I. emeleti Sajtóközpontjában. A fővárosi tömegközlekedés 25 éves finanszírozási problémáját csak azon az áron oldja meg az új törvény, hogy a Fővárosi Önkormányzat többi kötelező feladatát teszi forráshiányossá.

Az állam a módosítással semmit nem tett hozzá az általa adott feladat ellátásához, hanem az eddigieknél is kevesebbel járul hozzá a kötelező önkormányzati feladatok ellátásához. A 2016. évi elvonásnál jóval kevesebb a HIPA (helyi iparűzési adó) fővárosi részesedésének kismértékű, 1,5 százalékos emelése, de azt sem az állam adja többletként, hanem a kerületeknek eddig átadott kontingensből ? a kerületi költségvetésekből ? veszi el.

Ismereteim szerint nem történt meg a feladatok és források mértékének összehasonlítása. Az összes többi kivetett adóval pedig nem a Főváros rendelkezik, a Budapesten befizetett személyi jövedelemadóból pedig aránytalanul keveset kap vissza. Ezzel az intézkedéssel a Főváros költségvetésében 20,7 milliárd forint működési hiány keletkezik. Ezen kívül a módosított törvény figyelmen kívül hagyja a Főváros nagyon indokolt, előkészített fejlesztési igényeit, illetve EU-s pályázatai önrészeit. A 2014-2020 között Magyarországra érkező uniós pénzeknek amúgy is mindössze mintegy 3 százaléka (cirka 340 milliárd forint) kerül jelen tervek szerint Budapestre.

Miniszterelnök Úrral ezért a tegnapi, hosszú egyeztetésen ? bár tettünk kisebb lépéseket ? de ebben a kérdésben nem egyeztünk meg. Fenti törvénymódosításban foglaltakkal Budapest főpolgármestereként nem értek egyet, nem fogadhatom el, és úgy gondolom, hogy a Főváros kötelező feladatellátása elvárható állami finanszírozásának problémáját Miniszterelnök Úrnak sem sikerült egyelőre korrigálnia. Megegyeztünk viszont abban, hogy az agglomerációs közlekedés finanszírozásával a jövőben nem foglalkozik a Főváros. A törvény alapján ez nem is feladata.

A BKK és a szakminisztérium közötti korábbi megállapodásban foglaltak szerinti, a Budapest 21-szerződés alapján megfogalmazott finanszírozás nem realizálódott, az agglomerációs önkormányzatok csak 0,6 milliárd forinttal járultak hozzá a költségekhez, így a Fővárosnak a nem rá tartozó szolgáltatásból évi nettó 11 milliárd forint vesztesége képződött. Így erről a kérdésről az agglomerációs településeknek az állammal kell egyeztetnie és tárgyalnia a jövőben. Miniszterelnök Úr ígérete szerint a Kormány és a városvezetés között az egyeztetés januárban folytatódik ? fejezte be mondandóját Tarlós István főpolgármester, majd mindannyiunknak kellemes ünnepeket kívánt. Kérdezni tehát nem lehetett…

Szóljon hozzá!