ZETApress

hírportál

Javuló ivóvíz Fóton

Közel 900 millió forintos beruházás valósult mag az Európai Unió támogatásával, melynek köszönhetően Fóton és térségében fog javulni az ivóvízellátás ? tudtuk meg Gödön a kora délutáni sajtótájékoztatón. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Mára elkészült a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV Zrt.) üzemeltetésében lévő Gödi Vízmű rekonstrukciója és fejlesztése, melynek köszönhetően lehetővé válik a Fót és térségében élő közel 28 ezer fős lakosság ivóvízszükségletének hosszútávon is megfelelő mennyiségben és minőségben történő biztosítása ? mondta el Balogh Zsolt, a DMRV Zrt. műszaki igazgatója.

A DMRV Zrt. az Európai Unió támogatási programjának köszönhetően a Környezet és Energia Operatív Program című konstrukció keretein belül sikeresen pályázott a Duna Bal-parti Regionális Vízellátó rendszer Fót és térsége biztonságos ivóvízellátásának javítása projekttel, melyet az NFM KEOP-1.3.0/B/2F/09-11-2011-0003 azonosító számon támogatott. A fejlesztés az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás segítségével valósult meg, a megítélt vissza nem térítendő hozzájárulás nettó összege 684 millió 126 ezer 794 forint, mely a kivitelezési költségek 81,96%-a. A közel 900 millió forint összköltségű projekt a Fóti térségben jelentkezett ivóvíztöbblet-igényt hivatott kielégíteni az előírásoknak megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízzel.

Fót és térsége egészséges ivóvízzel való ellátása a helyi vízbázisokról hosszú távon nem volt már biztosítható. Fóton a veszélyeztetett vízbázisok feladása miatt az elveszített víznyerő kapacitást más vízbázisról kellett pótolni. A Gödön található vízbázis volt a legközelebbi alkalmas víznyerő hely, ahol a termelés növelhető volt a fóti víztermelő kapacitás pótlása végett. A Gödi Regionális Vízmű fejlesztést igényelt a megnövekedett vízigény ellátása céljából, illetve a megfelelő működéshez a dunakeszi medencét közvetlenül tölteni képes vezetékrendszer és gépház kiépítésére is szükség volt.

Ennek megfelelően a május végén megkezdődött kivitelezési tevékenységek során a Gödi Vízmű területén az alábbi rekonstrukciós és fejlesztési munkákat hajtották végre: 11 db figyelőkút és 20 db új, nagy átmérőjű víztermelő kút megépítése, melyek víztermelő kapacitása 6000 m3/nap, a hozzátartozó gépészettel; 8985 fm DN300 mm átmérőjű vízvezeték kiépítése és 717 fm gyűjtőcső hálózat lefektetése; az ivóvíz-minőségi követelmények teljesítése érdekében új vas- és mangántalanító technológia és fertőtlenítő eljárás került kifejlesztésre és beépítésre. Jelen projekt céljai tökéletesen megfelelnek a regionális és helyi fejlesztési tervek célkitűzéseinek.

Szóljon hozzá!