ZETApress

hírportál

Kitüntették Gergényi tábornokot

A Főváros Napján a főpolgármester közel ötven kitüntetést adományozott. Hatan lettek díszpolgárok, ugyanennyien kaptak Pro Urbe Budapest, és 25-en Budapestért-díjat. Ez utóbbiak között volt Gergényi Péter rendőr vezérőrnagy, a BRFK főkapitánya is.

A kétszázezer forint bruttóval járó kitüntetés mellé a rendőrtábornok megkapta a háromszázezer forint bruttóval járó Főváros Közbiztonságáért Emlékérmet is, melyet rajta kívül még egy rendőr-, egy tűzoltó- és egy határőrtábornok kapott. A Fővárosért Emlékzászlót a Fővárosi Bv Intézet nyerte el. A Városháza alkalmazottjai közül három hölgyet és két urat jutalmaztak. Ők 150 ezer forint bruttóval gazdagodtak.

A díszpolgárok közül Hankiss Elemér és Oláh György, a Pro Urbe-díjasok közül Bródy János csak később veszi át a kitüntetését. Az előbbi nem jár pénzösszeggel, az utóbbi mellé viszont négyszázezer forint bruttó is társul. A díjazottak listája idekattintva olvasható.

Az ünnepi közgyűlés szomorú bejelentéssel kezdődött. 79 éves korában meghalt Puskás Ferenc, akit a Közgyűlés saját halottjának tekint, s akire egy perces néma felállással emlékeztek. Azóta már tudjuk, hogy temetése december 9-én lesz államfőnek kijáró tisztelettel, a nemzeti gyásznappá nyilvánított szombaton.

A Kossuth Lajos téren délelőtt felvonják, majd félárbocra eresztik a köztársaság lobogóját. A Puskás Ferenc Stadionban ravatalozzák fel Öcsi Bácsi hamvait, ahonnan a Szent István Bazilikába vonul a gyászmenet. Itt nyeri el majd a gyászmise után a száguldó őrnagy végső nyughelyét. Aznap lesz a magyar sport és a magyar olimpia napja is, így a Magyar Olimpiai Bizottság ünnepi közgyűlése gyászünnepivé módosul.

1 hozzászólás

  1. Gergényi Péter kitüntetését a Fővárosi Közgyűlés ma délelőtti rendkívüli ülésén visszavonta.