ZETApress

hírportál

Összeültek a szocialisták

Tóbiás BotkávalMagyarország legnagyobb problémája a Fidesz, amely zsákutcába vezette az országot, a szocialista párt küldetése pedig Magyarország megmentése, ebből a zsákutcából történő kivezetése! ? mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője délután a párt alapszabályt módosító kongresszusán.

A magyar társadalom problémáit a kormány csak mélyítette, az ország minden téren rosszul teljesít lehetőségeihez képest ? fejtette ki az ellenzéki politikus a többi között azzal vádolva a Fideszt, hogy eltűri a mély-szegénységet, szándékosan feledkezik meg a társadalom kiszolgáltatott csoportjairól. A pártelnök megerősítette fizetésemelési követelésüket: 150 ezer forintos nettó minimálbér, mely főiskolai diplomával 175 ezerre, egyetemivel 200 ezerre emelkedne. Bejelentette, hogy országos aláírásgyűjtést kezdtek a tisztességes fizetésekért. Megtudtuk, hogy a kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját. Úgy értékelt, hogy az a program, amit tavaly tavaszi megválasztásakor megfogalmazott, az most 80 százalékos támogatást kapott.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke szerint pártjának egy olyan új karaktert kell felépítenie, amely közérthetően tudja bemutatni a kormányzati propaganda hazugságait. Szeged polgármestereként a pártkongresszus nyílt szakaszában felszólalva kiemelte, a szocialista pártnak a fizetésemelésre, a földügyekre, az igazságos szociális- és nyugdíjpolitikára, valamint egy valódi fenntartható rezsicsökkentésre kell koncentrálnia, hiszen ezek az ügyek milliókat érintenek húsba vágóan. Arra is kitért, hogy a társadalomban olyan súlyos feszültségek vannak, melyekből bármikor bekövetkezhet egy gyors politikai fordulat. ? Ezért tessék szárazon tartani a puskaport és ne egymásra pazarolni! ? fogalmazott a választmányi elnök az elmúlt napokban nyilvánosságra került belső nézeteltérésekre célozva.

Hiller István, az Országgyűlés alelnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy nincsenek pártelnöki ambíciói. Karakteres és önálló véleménnyel rendelkező szocialista pártot akar, mert ha egy ellenzéki párt csak reagál, akkor mindig ellenzékben marad. Meggyőződése, hogy sokkal több baloldali érzelmű ember van, mint amennyien jelenleg támogatják az MSZP-t!

Szóljon hozzá!