ZETApress

hírportál

Újabb hibrid szolgáltatások

Schneider Henrik 1Tovább bővíti hibrid tévés szolgáltatását az Antenna Hungária. A közeljövőben tovább bővíti hibrid tévés szolgáltatását, a MinDig TV Pluszt az Antenna Hungária és újabb fejlesztéseket is tervez a vállalat ? tudtuk meg délelőtt Dr. Schneider Henriktől, az AH Műsorterjesztés és Média Üzletág vezetőjétől a Larus Étterem és Rendezvényközpontban.

A további terveket nagymértékben meghatározzák a jövő évi kiemelt sportesemények (Foci Eb, Olimpia) élő közvetítései, mely kapcsán további lehetőségeket szeretne kínálni a vállalat mind a tévénézőknek, mind a tartalomszolgáltatóknak és nem utolsósorban a potenciális hirdetőknek is. Az új csatornákkal és játékkal is kibővült, hazánkban még újdonságnak számító HbbTV szolgáltatás és a jövő évi fejlesztési tervek még inkább felhasználóbaráttá teszik a televíziózás élményét.

Európa egyre több országában, így a közép-európai országokban is terjed a hibrid televízió (HbbTV), a nézők a könnyű kezelhetőség miatt hamar megszeretik és használják ezt a szolgáltatást. A televízió-csatornák saját programjuk kiterjesztéseként használják ezt a felületet, és műsoraikhoz kínálnak kiegészítő információkat, érdekességeket.

Piackutatási adatok szerint jelenleg már közel félmillió Hbb-képes okostévé található a hazai háztartásokban, 2013 óta az okos-tévék zömében integrálva van a funkció, ezért már több mint 200 ezer készüléknél használták is a HbbTV-szolgáltatást. Elmondható, hogy míg tavaly a készüléktulajdonosok 10 százaléka, addig idén már az okos-tévé tulajdonosok 40 százaléka használja azt. Az értékesítési adatok alapján a HbbTV-képes készülékek átlagára a korábbi évekhez képest csökkenő tendenciát mutat.

A 2013-ban elindított MinDig TV Plusz szolgáltatást illetően az AH saját mérése alapján átlagosan mintegy háromezer a napi piros gomb használat, míg az MTVA HbbTV portáljánál, a 2014-ben elindult Médiaklikk esetében ez a szám 60-70 ezer. Az Antenna Hungária a jövő évi kiemelt sporteseményekhez (Olimpia, Foci Eb) kapcsolódóan interaktív, folyamatosan frissülő applikációkat tervez. A vállalat nem csupán a tévénézőknek, de a potenciális hirdetőknek is kedvez banner-elhelyezési lehetőségével. Ez az új szolgáltatás a Gemius-szal együttműködésben minősített mérő- és riportolási rendszerrel ellátott. Az AH rövid animációs film segítségével is igyekszik megismertetni az új technológiát a felhasználókkal, amely innen elérhető.

Schneider Henrik 2Mi a HbbTV? ? A Hybrid Broadcast Broadband TV a földfelszíni digitális televíziós hálózaton kialakított, interaktív szolgáltatásokat nyújtani képes szabvány. A HbbTV-szolgáltatás keretében a DVB-T műsorszóró hálózaton sugárzott televízió- és rádióprogramok mellett internethálózaton eljuttatott multimédiás tartalmakkal bővíthető a kínálat, amely interaktív szolgáltatásokkal is kiegészülhet. Jellemzője a nagyon egyszerű használat ? egygombos indítás.

Mi kell a HbbTV-szolgáltatás vételéhez? ? Egy DVB-T tunerrel rendelkező okos-tévé, amely HbbTV-funkcióval is rendelkezik, az okos-tévét csatlakoztatni kell egy megfelelő tető vagy szobaantennához és DVB-T vételre kell állítani, a tévét csatlakoztatni kell az internethez, a tévébeállításokban ellenőrizni kell, hogy a HbbTV-funkció aktív-e vagy be kell kapcsolni. Hogyan tudom aktiválni a HbbTV-funkciót? ? Innen további információ érhető el arról, hogy a MinDig TV matricával ellátott okos-tévék esetében hogyan lehet elérni vagy aktiválni a HbbTV-funkciót.

Szóljon hozzá!