ZETApress

hírportál

Temetés a Kossuth téren

Szimbolikus temetéssel tiltakozott november 23-án hétfőn délelőtt a Greenpeace a földárverések ellen a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt ? tudatta Tömöri Balázs, a Greenpeace agrár-kampányfelelőse.

Az elmúlt egy hét tapasztalataiból is jól látszik, hogy valóra vált az, amire a Greenpeace októberben már figyelmeztetett: az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis helyi gazdák elől. Ráadásul nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem, és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét.

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra. Az elmondott gyászbeszéd idekattintva elolvasható. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy vegye komolyan a saját terveit: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Tervet ? A Nemzeti Vidékstratégiát (2014?2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját.

A Greenpeace elítéli az állami földek ily módon történő kiárusítását. Mint a magyar mezőgazdaság jövőjéért és az ökológiai gazdálkodás elterjesztéséért küzdő független civil szervezet, elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami földbérleti pályázatok kiírásai után most az állami földeladás feltételei közé sem került be az ökológiai gazdálkodás előírása vagy legalább annak előnyben részesítése. Holott csak ezek biztosíthattak volna megfelelő alapot arra, hogy a kormány betartsa a 2014 elején elfogadott Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2014?2020) Stratégiában megfogalmazott ígéreteit.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-C38G4GPOHk[/youtube]

De feltámadunk! ? hangsúlyozta a Greenpeace a hétfői rendezvényén. A szervezet újra megerősítette, hogy nem hagyja elhallgattatni az igazság hangját, sőt másokat is bátorságra biztat: arra, hogy emeljék fel szavukat a tisztességtelenséggel, jogtalansággal és a pusztítással szemben. A civil szervezet minden eszközével továbbra is harcolni fog nemcsak Kishantos újrateremtéséért, hanem az ország minden kis, családi gazdaságának érdekeiért, a magyar mezőgazdaság fenntartható jövőjéért, amely az ökológiai termelést és egyben a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátását jelenti. A Greenpeace ebben hisz, és ezért mindent meg fog tenni.

Szóljon hozzá!