ZETApress

hírportál

Madárvédelem a MAVIR-ral

Összefogás a MAVIR és a Herman Ottó Intézet között: Együttműködési megállapodást kötött a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. és a Herman Ottó Intézet ? derült ki közleményükből.

Az együttműködés célja, hogy elősegítsék Magyarország természeti értékeinek megőrzését, valamint közös erővel tegyenek a környezet- és természetvédelmi nevelés, társadalmi tudatformálás elősegítéséért. A megállapodást a MAVIR Zrt. által szervezett VI. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián írták alá a társaságok vezetői.

A MAVIR Zrt. és a Herman Ottó Intézet egyaránt elkötelezett a természetvédelem, különösen a madárvédelem iránt, ezért ma együttműködési megállapodást írtak alá a VI. Nemzetközi Madárvédelmi Konferencián, amelyet idén a Herman Ottó Intézetben rendeztek. A konferencia célja, hogy a szakemberek évről-évre megosszák egymással legújabb kutatásaik tapasztalatait, valamint bemutassák azon nemzetközi együttműködéseket, ahol ugyanazon madárfaj megmentése érdekében több ország szakemberei működnek együtt.

A felek együttműködése kiterjed a MAVIR erdős területeken áthaladó távvezetékei mentén található élőhelyek, valamint az oszlopok alatti területek környezetbarát kezelésének kidolgozására. Az eseményen a Herman Ottó Intézet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel is együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködésben végzett tevékenység magában foglalja a közös szakmapolitikai célok kijelölését és megvalósítását, együttes fellépést elérésük érdekében, valamint a társadalom és azon belül az egyes specifikus érdekcsoportok tájékoztatását, szemléletformálását.

A MAVIR a madárvédelem hatékonyságának támogatása érdekében évek óta számos, köztük nemzetközi programokban is részt vesz. Műfészek programja keretében nagyfeszültségű távvezeték oszlopokon mesterséges költőhelyeket biztosít a védett és fokozottan védett ragadozó madarak részére, így megmentve őket a kipusztulástól. A MAVIR madárvédelmi tevékenységének másik fontos eleme a madáreltérítő szerelvények kihelyezése, a korábbi években több mint háromezer eltérítőt helyezett fel azokra a távvezetékekre, amelyek a túzok- és egyéb madárvédelmi területeken haladnak át. A szerelvények felhívják a madarak figyelmét a távvezetékekre, így mentve meg őket a sérülésektől, pusztulástól.

A Herman Ottó Intézet a földművelésügyi tárca kibővült feladatkörű háttérintézménye, amely 2015 júniusától lát el természetvédelmi és környezetügyi feladatokat. Az intézet Természetmegőrzés, Tájfenntartás és Közösségi Fejlesztések Igazgatósága a vidékre fókuszáló közösségi, kulturális és gazdasági fejlesztések, valamint a kormányzati, civil és egyházi szervezetek közötti valós együttműködések kialakítása mellett, a hazai természeti értékek megőrzését tekinti alapvető feladatának. Az intézet természetvédelmi tevékenységeinek fókuszában a környezet- és természetvédelmi nevelés, társadalmi tudatformálás, továbbá a különböző érdekcsoportok természetvédelmi együttműködésének elősegítése áll.

Szóljon hozzá!