ZETApress

hírportál

Ünnepeltünk fővárosunkban

Főváros napja 2015Tarlós István a Főváros napján adott át díjakat délelőtt a Váci utcai Újvárosháza II. emeleti Dísztermében. A főpolgármester a Budapest egyesítésének 142. évfordulója alkalmából tartott díszközgyűlésen a díjazottakat méltatva elmondta, hogy a mai elismertek tetteikkel, erkölcsi vállalásaikkal teszik gazdagabbá városunkat.

A főváros mindig csak úgy fejlődhetett, hogy voltak kimagasló egyéniségek és hazafias elkötelezettségű emberek, akik saját munkájukat a közösség javára fordították, így pedig követendő példát nyújtottak. Olyan polgárok, akik hosszú éveken, évtizedeken át kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítettek, maradandót alkottak ? tette hozzá Tarlós István. Beszélt arról is, hogy Budapest hatékonyabbá tétele nem múlik a 2010 óta hivatalban lévő városvezetésen sem, és akik azt állítják, hogy a jelenlegi vezetés nem akar fejleszteni, azok hamis híreket terjesztenek.

Az eddigi fejlesztéseket felsorolva említette a 4-es metró befejezését, a 3-as metró felújításának előkészítését, a Széll Kálmán tér felújítását, a fonódó villamoshálózat építését, a BKK folyamatos járműcseréjét és a Futár rendszer kiépítését. A fejlesztések folytatódnak, tervben van egy villamosvonal építése Újpalotáig, a múzeumi negyed kialakítása és további fürdőfejlesztések is. A Főváros napját a Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében november 17-én ünnepeljük, mert 1873-ban ezen az őszi napon egyesült az addig önálló Pest, Buda és Óbuda.

Pro Urbe Budapest-díjat kapott Ilona Keserü Ilona Munkácsy Mihály-, Kossuth- és Prima-díjas érdemes művész, a Nemzet Művésze; Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár, a Terror Háza Múzeum, a XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója; Derce Tamás volt újpesti polgármester; Jónyer István világ- és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok, Prima- és Magyar Örökség-díjas asztaliteniszező; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Süllei László pápai káplán, protonotárius kanonok, címzetes prépost, érseki általános helynök, mesterkanonok, a Mátyás-templom plébánosa.

Budapestért-díjban húszan részesültek, többek között Galgóczy Árpád József Attila-díjas költő, műfordító, Gergely Gábor és Klampár Tibor világ- és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok asztaliteniszezők és a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány. A Fővárosért Emlékzászló Díjat kapott a Készenléti Rendőrség.

Papp László Budapest sportdíjat vehetett át Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó; Csisztu Zsuzsa többszörös magyar bajnok tornász, műsorvezető, az MSÚSZ elnökségi tagja; Dobozy László, a Testnevelési Egyetem nyugalmazott főmunkatársa; Kökény Bea Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó és Markovits László többszörös magyar bajnok teniszező, a Vasas Sport Club elnöke.

Az ünnepségen öten a Főváros szolgálatáért-díjat, szintén öten Dr. Barna Sándor-emlékérem ? A főváros közbiztonságáért-díjat ? köztük Fábián Gyula, a XIII. kerületi közterület-felügyelet nyugalmazott vezetője és Dr. Varsányi Péter, a Fővárosi Közterület-felügyelet korábbi igazgatója, a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet igazgatója ?, hárman pedig Zalabai Gábor-díj ? A budapestiek esélyegyenlőségéért-díjat vehettek át.

Szóljon hozzá!