ZETApress

hírportál

Aksis trolik Zuglóban

Befejeződött az új Solaris-Skoda trolibuszok próbaüzeme: ma délutántól hét ilyen jármű szállíthatja az utasokat három budapesti vonalon. Az öt szóló és a két csuklós trolibusz a 72-es, a 76-os és a 79-es vonalon kezdi meg az utasok szállítását ? mondta el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a trolibuszok Hősök terei bemutatóján.

Az új járművek üzembe helyezésével megkezdik a legöregebb trolik kivonását a forgalomból, az új trolik a belvárosi és a zuglói vonalakon közlekednek majd. A Skoda-Solaris-szal 2014 végén írták alá a szerződést. A Budapesti villamos- és trolibusz-járműfejlesztés elnevezésű, Európai uniós támogatásból megvalósuló 18 milliárd forintos projekt 108 új trolibusz vásárlására adott lehetőséget a fővárosnak. Ebből most 36 járművet vettek nettó négymilliárd forintért. A többi trolibusz akkor érkezhet, ha a szükséges forrás rendelkezésre áll majd.

A járműbeszerzési projekt célja Budapest elöregedett villamos- és trolibusz-gépjárműparkjának frissítése. Új csuklós trolit már 18-20 éve nem vásárolt Budapest, ezért fontos mérföldkő a járműpark idei fejlesztése. A mostani beszerzéssel párhuzamosan elkezdődik a 25 éves, elavult járművek selejtezése. Az új trolik akár négy kilométert is meg tudnak tenni behúzott áramszedővel, így szükség esetén módosítható a járathálózat. Ezt mindjárt ki is próbálhattuk, mert a felső vezeték nélküli Andrássy úton utazhattunk az új trolikon a belvárosi Hold utcáig és vissza a Szépművészeti Múzeumig.

Szóljon hozzá!