ZETApress

hírportál

Egységes nyilvántartási rendszer

A kormány döntése alapján egyedi azonosítót kapnak és egységes nyilvántartási rendszerbe kerülnek a működési engedéllyel rendelkező szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények és szolgáltatók. Listájuk bárki számára térítésmentesen hozzáférhető lesz.

Az intézményi nyilvántartásból, valamint az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerből áll majd az egységes nyilvántartási rendszer. A rendszerben minden intézmény egyedi azonosítót kap, ami a hatékonyabb hatósági munkát és a KSH adatgyűjtését segíti. Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszer a szociális szolgáltatások és a szociális foglalkoztatás legfontosabb alapadatait tartalmazza. Segítségével nyomon követhető többek között az intézmények telítettsége vagy az ellátottak fluktuációja.

Az adatszolgáltatási rendszer kialakítása nyomán a hatóságok és az állampolgárok naprakész, megbízható, könnyen hozzáférhető és átfogó tájékoztatási rendszert kapnak a szociális szolgáltatási rendszerről.

A rendszer működtetése, az adatbázis kezelése a 2007. január 1-jével nevében és feladatkörében megváltozó Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet feladata. Az új intézményi nyilvántartás 2007 áprilisában kezdi meg működését, az intézményi nyilvántartás teljes adatfeltöltésének végső határideje 2007. augusztus 31. Az adatbázisból az első adatszolgáltatás 2007 szeptemberében várható. Az új nyilvántartási rendszer kiépítése és beindítása 90 millió forintba kerül, ezt az összeget a Szociális és Munkaügyi Minisztérium idei költségvetése tartalmazza.

A nagyobb hozam lehetősége érdekében szélesebb mozgásteret kapnak az önkéntes kölcsönös és nyugdíjpénztárak

A kormány rendeletmódosítása nyomán változnak az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak és a magánnyugdíj-pénztárak befektetési lehetőségeit meghatározó szabályok. A pénztártagok befizetéseit januártól különböző kockázatú portfoliókba kell befektetni.

A kormány által elfogadott rendeletmódosítások a júliusi törvénymódosítások részletes szabályait határozzák meg. Ezek szerint a pénztárak lehetséges befektetési eszközei bővülnek, és a magánnyugdíj-pénztárak számára 2007-től lehetőségként, 2009-től pedig kötelező jelleggel bevezetik a választható portfoliós rendszert.

Természetesen a pénztáraknak továbbra is az elvárható legnagyobb gondossággal kell kezelniük a pénztártagok befizetéseit, de a dinamikusabb befektetési politikát megengedő jogszabályváltozásoknak köszönhetően a pénztártagok a jövőben nagyobb hozamokat élvezhetnek.

Akinek több mint 15 éve van hátra a nyugdíjig, annak a növekedési portfolióba, akinek 5-15 éve, a kiegyensúlyozottba, akinek kevesebb, mint 5 éve, annak a klasszikus portfolióba kell befektetni a befizetéseit, illetve a tagdíjait.

Lényeges változás, hogy a hatékonyabb ellenőrizhetőség érdekében az egységes bevallásokat a munkáltatóknak januártól az APEH-hez kell benyújtania. Így könnyebben ellenőrizhetővé válik, ha valamelyik munkáltató elmarad a befizetéssel vagy a bevallással.

Szóljon hozzá!