ZETApress

hírportál

Környezetvédelem Dél-Pesten

MAN Lion?s City A21Novembertől új, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok járnak a XVIII. kerületben ? tudtuk meg a délutáni járműbemutatón Dr. Dabóczi Kálmán BKK vezérigazgatótól és Ughy Attila XVIII. kerületi polgármestertől a pestszentimrei Sportkastély melletti autóparkolóban.

Novembertől Budapest XVIII. kerületének egyik legfontosabb gerincvonalán, a 182-es és a 184-es járatokon kizárólag Euró 6-os motorral felszerelt, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok közlekednek. Ennek köszönhetően ezeken a vonalakon már minden autóbusz akadálymentes lesz. A fejlesztés részeként, szintén novembertől, a 36-os és 254E vonalakon is megjelennek az új autóbuszok.

A Fővárosi Közgyűlés döntésével összhangban, a BKK 2014-ben folytatta le azokat a szükséges közbeszerzési eljárásokat, amelyek alapján 2015-ben és 2016 első negyedévében Dél-Budapesten forgalomba állhatnak az új autóbuszok az új buszüzemeltetési modell keretében. Ennek az eljárásnak köszönhetően 2015 májusa óta mintegy 200 darab vadonatúj MAN Lion?s City A21 típusú szóló és Mercedes-Benz Conecto típusú csuklós légkondicionált akadálymentes autóbuszt állít forgalomba a dél-budapesti területeken. Az autóbuszok az MAN jól ismert, számos nagyvárosban közlekedő típusai, amelyekből eddig több tízezer példány készült. A járművek üzemeltetését a VT-ARRIVA Kft. végzi Budapest déli kerületeiben.

Az új autóbuszok bemutatásakor Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója történelmi léptékűnek nevezte, hogy Budapesten ilyen ütemben újul meg a járműpark, aminek a részét képezi az a húsz darab szóló MAN autóbusz is, melyek novembertől állnak forgalomba a XVIII. kerületben. A vezérigazgató hozzátette: fontos, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést, ezért minőségi szolgáltatást kell nyújtani, amelyet a most átadott autóbuszok is jól képviselnek.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kiemelte: fontos a kerületben élők számára, hogy a mobilitást ne csak az autók jelentsék, hanem a közösségi közlekedés is. Ezek az autóbuszok segítik az eljutást egyik pontból a másikba, ezért is fontos, hogy a kerület lakói érezzék azt, hogy az ilyen új, európai megoldások itt is elérhetők. Hozzátette, hogy a kényelmi szempontok mellett fontos, hogy az ilyen jellegű fejlesztések tényleges életminőség-javulást eredményeznek az itt lakók számára.

Az új buszok üzembe helyezésével 2016 közepére a budapesti autóbuszvonalakon közlekedő alacsony-padlós járművek száma várhatóan 70 százalék körüli lesz, ami nagy segítség a kerekesszékkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. A légkondicionált utastér a forró nyári hónapokban teszi majd komfortosabbá a közlekedést.

Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. Az utasok kényelme érdekében a járművek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyeszthető, valamint kihajtható rámpával rendelkeznek, megkönnyítve a mozgásukban korlátozottak számára a közlekedést. A járműveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.

A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig nagyméretű lesz, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást. A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel. A buszokban biztonsági kamerarendszer működik, amely a teljes utastérre rálát. A fejlesztés következő lépéseként 2016 első félévében további vonalakon fiatalodik az állomány ilyen típusú akadálymentes autóbuszokkal. Ennek eredményeként nagy forgalmú vonalak teljesen akadálymentessé válnak.

Szóljon hozzá!