ZETApress

hírportál

Tura energiatakarékos

Befejeződtek az energiahatékonysági beruházások a leghátrányosabb helyzetű kistérségek és Pest megye iskoláiban ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin a turai Hevesy György Általános Iskolában.

Megújult külső szigetelések, egyénileg szabályozható radiátorok, vadonatúj kazánházak, modern nyílászárók, megújult fűtési és meleg-vízrendszerek, napelemek és napkollektorok: nagyszabású fejlesztések valósultak meg hazánk 21 iskolájában, leghátrányosabb helyzetű kistérségekben és Pest megyében egyaránt. A KEOP-5.6.0/12-2013 projekthez kapcsolódóan délelőtt került sor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) sajtó-nyilvános projektátadó zárórendezvényére, melyen a program eredményeit ismertették. Felszólalt többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára, Hanesz József, a KLIK elnöke és Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára, Pest megye 9. számú választókerületének elnöke.

Ahhoz, hogy a tanulók számára biztosított legyen a versenyképes tudás és az élményszerű nevelés-oktatás, fontos, hogy a gyerekek a lehető legjobb körülmények között tölthessék el az iskolai időt. Magyarországon az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületeken belül történik. Megfelelő szigeteléssel, és a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket kihasználva, gyermekeink, unokáink energiabiztonságát teremthetjük meg. Mindezekben nyújt segítséget az európai uniós forrásból megvalósuló KEOP-5.6.0/12-2013 számú program.

A KEOP-5.6.0/12-2013-0033 projekt a leghátrányosabb helyzetű kistérségek (Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye) iskoláinak energiahatékonysági beruházásait támogatja. A KEOP-5.6.0/12-2013-0034 és a KEOP-5.6.0/12-2013-0035 projektek pedig Pest megyei iskolák esetén segítik ugyanezt a célt. Így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ? a projekt kedvezményezettjeként ? 3 db párhuzamos projektet valósított meg, amely összesen 21 intézményt, 18 települést és 12 tankerületet érint. A projekt összköltségvetése 2,7 milliárd forint.

? A KEOP 5.6.0 program keretében 2,7 milliárd forint uniós támogatást költöttünk el megtakarítást célzó energiahatékonysági beruházások formájában. Rendkívüli jelentőséggel bír a tény, hogy ezek a fejlesztések valóban a leghátrányosabb helyzetű kistérségek iskoláiban valósulhattak meg, illetve Pest megye olyan településein, amelyek korábban nem tudtak központi vagy uniós források lehívására pályázni. Az épületek nem csak korszerűsödtek, hanem esztétikailag is megújultak. A mostani fejlesztések is jól mutatják, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ egységes szemléletével jól látja, hogy hol van a legnagyobb szükség a támogatásra. A projektek keretein belül számos intézmény kapott külső hőszigetelést, mely után friss festést is kaptak az iskolák. Megújultak a nyílászárók, korszerűsödtek a fűtési és használati meleg-vízrendszerek, energiatakarékos világítási rendszerek kerültek kiépítésre, továbbá napelemekkel és napkollektorokkal gazdagodtak az iskolák ? nyilatkozta Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár a programról.

? Végére értünk egy igen fontos beruházás sorozatnak, amelynek keretében 21 intézményünket sikerült energiatakarékossági szempontból megújítani. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 2201 intézményt tart fenn, 5154 ingatlant kezel. A most megvalósult beruházások évente 100 millió forint megtakarítást hoznak majd, melynek lesz helye a közoktatási rendszerben. Fontos, hogy a beruházásokkal példát is mutatunk a diákok számára az energiatakarékosság, a környezetvédelem fontosságáról. A diákok nem csak azt látják, hogy milyen szép lett az iskolájuk, de azt is érzékelik, milyen előnyöket hozott a korszerűsítés ? mondta el Hanesz József, a KLIK elnöke.

? Az oktatásba való befektetés a jövőbe való befektetés, a mostani beruházások pedig egyértelműen az oktatási-nevelési munkát segítik. Fontosnak tartom, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségek mellett Pest megye iskolái is részesülhettek a támogatásokból. Örömmel tölt el, hogy a választókerületemből 4 település iskolájában ? Urin, Galgahévízen, Nagykátán és Turán- 440 millió forint értékben valósultak meg beruházások ? mondta Czerván György képviselő.

A KEOP-5.6.0/12-2013-0033, KEOP-5.6.0/12-2013-0034 és KEOP-5.6.0/12-2013-0035 projektek során az egyes intézményekben megvalósuló beruházások hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez, a megújuló energiaforrások arányának növekedéséhez, az energiahatékonyság javulásához, az állami fenntartó által finanszírozott működési költségek csökkentéséhez, valamint a tanulók környezetének és a pedagógusok munkakörülményeinek javításához. A projekt európai uniós forrásból valósul meg, melyről bővebb információt idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!