ZETApress

hírportál

Biztonságosabb átjárók

Jelentősen javult a vasúti közlekedés biztonsága a GYSEV Zrt. hálózatán A vasúttársaság októberre lezárta a célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések második ütemét is. A kétmilliárd 284 millió forint összköltségű program célja a vasúti átjárók biztonságának fejlesztése és az áramellátó rendszerek korszerűsítése volt.

A kormány a következő években mintegy húszmilliárd forintot fordít a vasúti közlekedésbiztonság további javítására ? hangsúlyozta Becsey Zsolt, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára délelőtt a beruházás zárórendezvényén, a Hotel Sopronban. A GYSEV Zrt. 2014 őszére valósította meg közlekedésbiztonsági fejlesztéseinek első ütemét, amelynek során 770 millió forintos összegből javíthatta a közlekedésbiztonságot vonalhálózatán. A vasúttársaság a megvalósult projekt kedvező tapasztalatai alapján pályázott újabb forrásra.

A második ütemben hét, eddig biztosítatlan átjáróba fénysorompót telepítettek, tizenegy helyszínen a meglévő berendezéseket csapórudakkal egészítették ki, emellett összesen 99 helyszínen jobban észlelhető, LED fényforrásokra cserélték fénysorompók optikáját. A több mint kétmilliárd forintos összértékű projekt részeként tíz helyszínen az elavult biztosítóberendezési áramellátó berendezéseket új rendszerűre cserélték, hat helyszínen a meglévő áramellátó rendszereket bővítették a szakemberek. ? A tavaly nyáron elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia a kiemelt hasznosságú fejlesztési eszközök közé sorolja a vasúthálózat közlekedésbiztonsági fejlesztését. Az Érj haza biztonságban! mottójú országos program első ütemének forrásait is ideértve 2017-ig több mint 33 milliárd forintból javítjuk a hazai vonatközlekedés biztonságát ? tette hozzá Becsey Zsolt.

? Ismét egy hatalmas volumenű fejlesztést zártunk le sikeresen, amelynek köszönhetően a vonalhálózatunkon található vasúti átjáróknak már 85 százaléka biztosított. Ez Európában is kiemelkedő arány. További fontos adat, hogy a fejlesztéssel a GYSEV összes, fénysorompóval biztosított átjárójában korszerű, LED-es fényforrások teszik lehetővé a jobb észlelhetőséget. Meggyőződésem, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően súlyos baleseteket előzhetünk meg ? emelte ki Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója. A fejlesztési támogatásból megvalósuló közlekedésbiztonsági projekt kivitelezési munkálatai két külön szerződésben 2015 elején kezdődtek meg és a teljes beruházás októberben befejeződött ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály és a GYSEV Zrt.

Szóljon hozzá!