ZETApress

hírportál

Szuperszámítógép Miskolcon

Sajtótájékoztató MiskolcomSzuperszámítógép költözött a Miskolci Egyetemre. A Szuper-számítástechnika (HPC) a felsőoktatásban című projekten belül újabb, még komplexebb szuperszámítógépet helyeztek el a Miskolci Egyetemen. Az ünnepélyes átadásra a Regionális Informatikai Akadémiai Konferencia (REGINA) kísérő eseményeként került sor tegnap a lillafüredi Hunguest Hotel Palotában.

A 2015 őszéig tartó projekt keretén belül az Európai Unió és a Magyar Állam összesen több, mint 3,2 milliárd forinttal támogatja a tudományos kutatói munkához elengedhetetlen szuperszámítógép-fejlesztést. Magyarországon már a ’90-es években felmerült a gondolat, hogy a hazai kutatói szférának szüksége lehet szuper-számítástechnikai rendszerre. A modern informatikai eszközhöz való hozzáférés ma már elengedhetetlen, ha egy ország meg akarja őrizni versenyképességét. A mérnöki, orvos-biológiai területen, vagy éppen a földrengés és gyógyszerkutatáshoz alkalmazott megoldás nemcsak gyorsabbá, de költséghatékonyabbá is teszi a kutatók munkáját. A tudományos számítások közel 90%-át ezeken a rendszereken keresztül futtatott szimulációk segítségével tudják elvégezni.

Hazánkban a szuper-számítástechnikai fejlesztések ügyét a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIFI) karolta fel, és 2001 elején sikeresen be is üzemelték a NIIFI Victor Hugo utcai központjában az első szuperszámítógépet. Azóta számos fejlesztést hajtottak végre, aminek köszönhetően a tudományos adattárolási és számítási feladatok ellátására szolgáló extrém kapacitású szuperszámítógép a pécsi, szegedi és debreceni campusok mellett már Miskolcon is megtalálható. A Szuper-számítástechnika (HPC) a felsőoktatásban projekt 2013 nyarán indult. A fejlesztést az Európai Unió és a Magyar Állam több, mint 3,2 milliárd forinttal támogatta. A projekt végére akár négyszeresére is megnőhet hazánkban a szuper-számítástechnikai infrastruktúra kapacitása.

A Miskolci Egyetem informatikus hallgatói 2015-ben Kínában a világ legrangosabb szuperszámítógép-versenyén az Asia Student Supercomputer Challenge az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) diákjaival azonos díjat kapott, ezzel is igazolva, hogy szükségük van szuperszámítógépre. A Szuper-számítástechnika (HPC) a felsőoktatásban című projekt legújabb fejlesztésének köszönhetően a Miskolci Egyetemen egy NUMA architektúrájú szuperszámítógép átadására került sor.

A gép számítási teljesítménye 8 Tflops, azaz másodpercenként 8*1012 lebegőpontos művelet elvégzésére (szorzás, osztás) képes. Mivel egy számítási feladat számára egy időben akár 1,5TB memória elérését teszi lehetővé, ezért újfajta kutatási igényeket is ki tud elégíteni. A miskolci szuperszámítógépet a NIIFI a szuper-számítástechnikai hálózatába integrálja és hamarosan a felhasználók rendelkezésére bocsátja, így az erőforrásokat az ország összes kutatója egy egységes felületen, gyors hálózaton keresztül érheti el. A szuperszámítógépet egy 240TB kapacitású tárolóegység szolgálja ki.

Szóljon hozzá!