ZETApress

hírportál

Kész a szennyvíz-projekt

Tarlós István Dél-PestenElkészült 240 kilométer új csatorna Budapesten. Befejeződött a 2013-ban indult fővárosi szennyvíz-elvezetési beruházás, amelynek keretében 240 kilométer új csatorna épült Budapest eddig ellátatlan területein ? tudtuk meg délelőtt a pestszentimrei Sportkastély melletti rendezvénysátorban.

Tarlós István főpolgármester a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése nevű projekt XVIII. kerületi zárórendezvényén elmondta, hogy a beruházás befejeztével végéhez ért a főváros egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A 34 milliárdos beruházásnak köszönhetően mintegy húszezer család élete vált tisztábbá, egészségesebbé és komfortosabbá. A beruházás célja az volt, hogy Budapest minél nagyobb része minél hamarabb rácsatlakozhasson a korszerű fővárosi csatornahálózatra, és a keletkező szennyvizek a káros anyagoktól megtisztítva kerüljenek vissza a természet körforgásába. Ettől a Duna tisztább lesz, hiszen az eddigi csatornázatlan háztartások szennyvize a főváros szennyvíztisztító-telepeire jut, majd onnan a legkorszerűbb eljárásokkal megtisztítva kerül vissza a folyóba.

Az új szennyvízcsatornának köszönhetően a csatlakozó háztartások számára végleg megszűnnek a szippantással járó kényelmetlenségek és a magas költségek, továbbá a környezetvédelmi és a kényelmi előnyökön felül az ingatlanok értéke is növekedni fog a közműfejlesztés nyomán. A beruházás keretében a csatornahálózat kiépítése mellett a fővárosi szennyvízrendszer fontos elemei is megvalósultak: a dél-budai főművi rendszer befejezése után Budafok szennyvize ? amely korábban a tisztítás nélkül közvetlenül ömlött a Dunába ? a Központi Szennyvíztisztítóba jut. Végleg megszűnnek a dél-budai szennyvízkiömlők, a tisztítatlan szennyvíz így nem terheli tovább a Dunát. A projekttel a főváros a korábbi évtizedek súlyos adósságát törlesztette, és az az előzetesen megígért időkeretet betartva fejeződött be.

Ughy Attila, a XVIII. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben indultak meg 2013 őszén a munkálatok, és itt 100 kilométer csatornát fektettek le. Elmondta, a kerületben több mint 7200 család életminőségén sikerült javítani a beruházással. Megjegyezte azt is, hogy az eredetihez képest még 2,5 kilométer csatorna lefektetésével 140 család szennyvízproblémáját oldották meg a kerületben. A tavaly szeptember 26-ai rákötésekről idekattintva olvashatunk. Az összesen 16 kerületet és Budaörsöt érintő beruházás összköltsége 34,1 milliárd forint volt, amelyhez az Európai Unió és az állam együttesen 27,6 milliárd forint támogatást nyújtott. A kivitelezési munkák összesen 1300 utcát érintettek, a szennyvízvezetékek mellett 19 átemelő készült el. Az új szennyvízhálózat kiépítésén egyidejűleg akár hatszázan is dolgoztak, a munka szakszerű lebonyolításáért hatvan mérnök felelt.

Szóljon hozzá!