ZETApress

hírportál

Újabb Cafkák Budapesten

CAF villamosÚjabb három CAF villamos (népszerű nevén Cafka) áll forgalomba ma a 3-as villamos vonalán, így összesen már 5 vadonatúj villamos teszi kényelmesebbé a Budapesten utazók mindennapjait ? tudatta a BKK Kommunikáció. Kőbányai bemutatkozásuk idekattintva olvasható.

A Spanyolországban gyártott járművekből összesen 47 közlekedik majd a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére a BKV Zrt. üzemeltetésében. A 46,5 milliárd forintos beruházás az Európai Unió, a kormány és Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozásában valósulhatott meg. A CAF villamosflotta 35 rövidebb és 12 hosszabb járműből áll majd. A rövidebb villamosok az idei évben folyamatosan állnak forgalomba Budapesten. A rövidebb, 34,2 méteres jármű 200 fő szállítására alkalmas és 46 ülőhellyel rendelkezik, míg a hosszabb 345 főt tud egyszerre befogadni és 81 ülőhely található rajta. A hosszabb változat a Combinót is lekörözve egyenesen világrekordernek számít, hiszen 55,9 méteres hosszával ez a leghosszabb és legnagyobb kapacitású villamos a világon.

A járművek belső kialakításukkal maximálisan megfelelnek a modern kor valamennyi igényének: a 47 CAF mindegyike alacsony-padlós kialakítású és egyterű, ezért a mozgásukban korlátozottak, az idősek és a babakocsival közlekedők is akadálymentesen és kényelmesen használhatják. Az utasterekben nincsenek dobogón elhelyezett, nehezen megközelíthető ülések, a levegő kedvező hőmérsékletéről pedig légkondicionálók gondoskodnak. A biztonságról fedélzeti kamerák gondoskodnak. Az új járművek fokozottan környezetkímélők, ugyanis energia-visszatápláló technológiájuknak köszönhetően az elektromos áramot is takarékosan használják fel.

A Budapesten forgalomba álló CAF Urbos3 villamosok azonos típuscsaládba tartoznak az Európa számos városában (pld. Debrecen, Freiburg, Zaragoza, Málaga, Besancon, Belgrád, Nantes) már használatban lévő járművekkel. Idén és 2016-ban összesen 47 CAF Urbos3 típusú villamos érkezik majd Budapestre. A rövidebb villamosok a 3-as vonalra, a budai fonódó villamoshálózatra, azaz az Óbuda és Újbuda között a jövőben közlekedő 19-es és 61-es vonalra kerülnek majd. A mai Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények pedig az 1-es villamos vonalán szállítják majd az utasokat. A gyártóval kötött szerződés lehetőséget teremt a 47 mellett további 77 villamos szállítására is: újabb forrás rendelkezésre állásával tehát összesen akár 124 vadonatúj villamos állhat forgalomba 2020-ig a fővárosban. Az opcionálisan lehívható további darabszám lehetővé teszi az elöregedett budapesti villamosállomány jelentős fiatalítását azonos típusú, modern alacsony-padlós járművekkel.

Lejárnak a diákbérletek!

BKK diákbérletOktóber végéig kell érvényesíteni a diákigazolványokat! A BKK felhívja a figyelmet, hogy a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulóknak október 31-éig ismét érvényesíttetniük kell az előző tanévben érvényesített diákigazolványukat, mert csak úgy vehetik igénybe kedvezményesen a budapesti közösségi közlekedést.

A diákigazolványok matricával történő érvényesítése ? a tanköteles kor betöltését követően ? azért szükséges, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, szükség szerint tehát 60 naponta újat kell beszerezni. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatóijogviszony-igazolással az utazási kedvezményeket nem lehet igénybe venni. Minden ilyen esetben pótdíjazásra lehet számítani, fontos tehát időben gondoskodni a diákigazolványok érvényesítéséről.

A diákigazolványok érvényesítése azért is szükséges, mert anélkül már nem használhatók tovább a hosszabb időre vásárolt (negyedéves, éves) bérletek sem. A különböző bérletek (a havi, a negyedéves, a szemeszterre szóló és az éves bérletekre is), a diákigazolvány érvényességének megfelelő meghosszabbításával tovább használhatók. Az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők jelenleg többféle kedvezményes BKK-bérletet ? havi, negyedéves, szemeszterre szóló (szeptember?január és február?június érvényességgel), éves bérletet és az általános és középiskolás tanulók kétheti Budapest-bérletet is ? válthatnak. A diákbérletesek igen jelentős kedvezményben részesülnek: a 3450 forintos havi bérletük 63%-kal olcsóbb, mint a 9500 forintos teljes árú havi bérlet. A diákok és hallgatók számára azért is fontos a diákigazolványuk érvényesítése, mert a BKK által 2014 tavaszán bevezetett új típusú bérleteket egy, az utazáskor használt arcképes igazolvány azonosító számának megadásával lehet csak megvásárolni, mely a szelvényen nyomtatott formában szerepel majd.

Szóljon hozzá!