ZETApress

hírportál

Biztonságos főúton az országhatárig

Az 53. számú főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítésével és szélesítésével biztonságosabbá vált az autósok és nehéz-gépjárművek közlekedése az országhatártól az 55. számú főútig ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a ma déli átadáson elmondta: az elmúlt években országszerte közel 850 kilométeren mentek végbe hasonló beruházások. A teljes hossz több mint tizedén, 95 kilométeren elvégzett munkálatok Bács-Kiskun megye útjainak állapotát javították. A beruházás eredményeként a 13,2 kilométeren elvégzett 11,5 tonnás burkolaterősítés és szélesítés mellett biztonságosabbá váltak a csomópontok, korszerűsítették a buszmegállókat.

Tompán két szintbeli kanyarodósávos csomópontot alakítottak ki, új körforgalmi csomópontot létesítettek az 53. számú főút és az 5501. jelű út keresztezésében. A szakaszon tíz buszöblöt felújítottak, a buszvárókat áthelyezték, Tompán két új buszöblöt építettek. ? A térség ezekben a hetekben további útfejlesztések lezárását ünnepelheti: a napokban adtuk át az 55. sz. főút felújított Baja-Tataháza szakaszát, és várhatóan még ebben a hónapban elkészül a korszerűsítés Mórahalom és a szegedi elkerülő között. A forgalmi viszonyok tehát nemcsak Szabadka felé javulnak, hanem az M5 és M6 autópályák déli szakaszai, Pécs és Szeged között is színvonalasabb lesz a közúti összeköttetés ? tette hozzá Tasó László.

? Ez az út Balkán és Magyarország kapuja Szerbia felé. Az útszakasz korábbi állapotában nem a jó vendéglátó képét mutatta, mert szinte járhatatlan volt, de most felújítottuk. A fejlesztésnek köszönhetően mind a határátkelő megközelíthetősége jelentősen javult, mind a forgalom biztonsága jobb lett az úthibák megszűnésével és szélesítéssel ? fűzte hozzá Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

? Az átadást követően biztonságosan, szélesebb útburkolaton, korszerű csomópontokon keresztül lehet eljutni az országhatárig. A fejlesztést a Duna Aszfalt Kft. határidőre befejezte, a kivitelezés értéke nettó 3,7 milliárd forint ? emelte ki Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója. A 11,5 tonnás burkolatmegerősítés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával valósult meg.

Szóljon hozzá!