ZETApress

hírportál

Pályázati kiírás a kormányzati autók értékesítéséről

A kormány az Új Egyensúly programban vállaltnál is nagyobb mértékben ? 318 autó helyett összesen 341-gyel, vagyis több mint 40 százalékkal ? csökkenti a minisztériumi autók számát. Ezek közül most egyszerre 84 autót értékesítésére kerül sor nyílt eljárás keretében ? a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság rövidített pályázati felhívása ma jelent meg, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A második Gyurcsány-kormány célja, hogy olcsóbbá, ugyanakkor hatékonyabbá tegye az állam működését. Ennek jegyében a kormányváltás után a miniszterek száma több mint harmadával, a felsővezetőké csaknem a felével, az apparátusé pedig ötödével csökkent. Az új Kormányzati Negyed létrehozásával évente 10 milliárd forintos nagyságrendű összeget fog megtakarítani a kabinet. A kormány tehát valóban magán kezdi a takarékosságot, s ennek következetes megvalósítását jelenti a minisztériumi autók számának csökkentése is.

A korábbi döntésnek megfelelően most egyszerre 84 autót értékesít az állam nyílt eljárás keretében. Eladásukkal havonta csaknem 4,5 millió forintot, azaz évente 54 millió forint működési költséget lehet megtakarítani. A 84 autó eladásából pedig 100-150 millió forint bevételt vár a kabinet.

A 84 autó eladása nem csupán kisebb működési költségekkel, takarékosabb állammal jár, de az értékesítésükből befolyó pénz ?útravalóul? szolgálhat ezer rászoruló diák tanulmányainak finanszírozásához. A kormány szándéka szerint ugyanis a most egy tételben értékesíteni kívánt gépkocsik eladásából befolyó pénzt teljes egészében az Útravaló Ösztöndíjprogramra, vagyis a hátrányos helyzetű tanulók ösztöndíjára fordítja.

A most eladandó autókon kívül a minisztériumok maguk is értékesítenek, vagy továbbadnak még 257 autót. A gépjárműpark csökkentéséből összesen megközelítőleg 290 millió forintos bevételre lehet számítani, az üzemeltetési költségekben pedig 180 millió forintos nagyságrendű éves megtakarítás érhető el. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a pályázati felhívásában meghirdetett 84 autó együttes megvásárlására érkező ajánlatokat december 4-ig várja.

A kormány jóváhagyta a Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság ülésének jegyzőkönyvét

A határ menti együttműködés javítása, a határtérség potenciális szennyező forrásait tartalmazó közös leltár készítése, valamint Verespatak ügye is témája volt a Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság legutóbbi ülésének. Az ülés jegyzőkönyvét szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány.

A Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság 2006. október 5-6-án tartotta negyedik ülését, amelyen külön napirendi pontban tárgyalta a verespataki projekt környezeti hatásvizsgálati eljárásának helyzetét. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium már a nyár folyamán elküldte a román társminisztériumnak a beruházói környezeti tanulmányhoz készült magyar észrevételeket. A magyar fél jelezte, hogy a hatástanulmány súlyos hiányosságai miatt jelen formájában nem tartja elfogadhatónak a környezetvédelmi engedély megadását.

A Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság ülésének egyik központi kérdése volt a határ menti együttműködés javítása. A bizottság támogatta a határtérség potenciális szennyező forrásait tartalmazó közös leltár készítését, valamint a határtérség környezeti állapotát bemutató közös tájékoztatóanyag elkészítését. A tájékoztató anyag 2006. végéig elkészül, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján lesz megtalálható.

Szintén a kiemelt témák között szerepelt a Natura 2000 hálózat romániai kijelöléséhez nyújtott magyar szakmai segítség, valamint az uniós irányelvek végrehajtásában szerzett magyar tapasztalatok átadása. Románia közelgő európai uniós csatlakozására tekintettel rendkívül fontos a Románia és Magyarország közötti hatékony kormányközi környezet- és természetvédelmi együttműködés fejlesztése. A Magyar-Román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság ennek jegyében jóváhagyta, hogy 2007 első negyedévében Budapesten kerüljön sor a közös uniós projektek előkészítésével foglalkozó szakértői csoport találkozójára, fejeződik be a kormányszóvivői közlemény.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Csak négyen érdeklődtek a minisztériumi autók iránt

Szóljon hozzá!