ZETApress

hírportál

Felgyorsuló fejlesztések

Dunakeszi tantermekA Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányítása alatt felgyorsult a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Program végrehajtása. A tárca szeptemberben négy helyszínen tartott egyeztető fórumokat az érintett önkormányzatok részvételével a közös feladatokról ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Boros Anita vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkár a megbeszéléseken elmondta: kilenc településen a diákok már használatba is vehették az átadott tantermeket, és a tervek szerint a 2016/17-es tanévre minden létesítmény elkészül. A Kormány XXI. századi színvonalú infrastrukturális hátteret kíván biztosítani a köznevelés számára, ennek érdekében országszerte tantermeket, a mindennapos testnevelésórákhoz tornatermeket, a gyermekek úszásoktatásához járásonként tanuszodákat épít. A beruházások demográfiai okokra visszavezethető többletigényeket szolgálnak ki, a települések lakóinak jogos modernizációs elvárásait teljesítik. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra-fejlesztési Program végrehajtását április elsejétől vette át a fejlesztési tárca. A beruházások építtetői feladatait minden esetben az NFM irányítása alatt álló Nemzeti Sportközpontok (NSK) látja el.

A hiánypótló fejlesztések központi költségvetési támogatásból valósulnak meg, a minisztérium kezdeményezésére az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük a projektek megvalósításához. A beruházások kiemelt hatósági üggyé nyilvánítása az eljárások egyszerűsítése, mielőbbi lebonyolítása érdekében megtörtént, a tervek a helyi sajátosságok figyelembe vételével elkészültek. A 24 tanterem és a 25 tornaterem felépítménye önkormányzati tulajdonba kerül, míg a 24 tanuszoda-beruházás esetében a Kormány úgy döntött, hogy a létrejövő uszodák az állam tulajdonába és az azokat a továbbiakban üzemeltető NSK vagyonkezelésébe kerüljenek, ezzel véve le az érintett önkormányzatok válláról az uszodák mindennapos üzemeltetésének terhét.

Az elmúlt hetekben Érden, Kaposváron, Kisvárdán és Mezőkövesden lezajlott egyeztető fórumok célja a beruházásokkal kapcsolatos önkormányzati észrevételek meghallgatása, a felmerülő kérdések helyi megoldási lehetőségeinek megvitatása volt. Boros Anita, a teljes programot felölelő tanácskozásokat lefolytató helyettes államtitkár tájékoztatta a résztvevőket az egyes projektek előrehaladásáról, a soron következő feladatok ? tervek véglegesítése, engedélyezési eljárások, telekalakítások, kivitelezési közbeszerzések ? ütemezéséről, és kérte az önkormányzatok közreműködését a projektfolyamatokban, a gördülékeny intézkedést a rájuk háruló feladatok végrehajtása során.

A korábbi eseti egyeztetések helyett így közvetlen kapcsolat jött létre az NFM, az építtető NSK és a beruházásokban érintett önkormányzatok között. A minisztérium köszönettel vette a mielőbbi megvalósítást segítő konstruktív ötleteket. A tárca üdvözölte, hogy a települések erejükhöz mérten vállalják a beruházási helyszíneken kívüli kiegészítő közművek, parkolók kialakítását, a fejlesztési területek előkészítését. Idén már 9 helyszínen adtak át tanterem-fejlesztési beruházásokat (Csanádpalota, Diósd, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki, Vácduka), amelyeket a jövő év őszén kezdődő tanévben további tantermek, iskolák, tornatermek és tanuszodák követnek majd.

Szóljon hozzá!