ZETApress

hírportál

Tehetségkutató középiskolásoknak

Póka Károly robotkesztyűjeA Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 25. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az EMMI és az MTVA közreműködésével ma délben, az SZTNH Garibaldi utcai Konferenciatermében.

Elsőként dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke köszöntötte a vendégeket és bejelentette a jubileumi, 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetését, illetve feltételeit. Kiemelte, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van saját ötletük a megoldásra is. Hozzátette, hogy a fiatalok ne takarékoskodjanak a tudás hasznosításával, mert ez az egyetlen dolog, amely nem kopik el. A részletes felhívás innen érhető el, illetve a portálukon olvasható.

Ezt követően Dr. Pálinkás József társfővédnök, az NKFI Hivatal elnöke képviseletében Friedler Ferenc elnökhelyettes ? a Pannon Egyetem rektora ? tartotta meg bevezető előadását. Beszélt arról mi szükséges a szakmai karrierhez: A (diplomás) fiatalok legyenek motiváltak, tudjanak csapatban dolgozni, beszéljenek jól angolul és legyenek műveltek! Ezen a versenyen a fiatalok egy nagyon fontos hatodik tényezőt tudnak kifejleszteni, mégpedig a kreativitást.

Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár, a Verseny fővédnöke képviseletében Sipos Imre, az EMMI helyettes államtitkára köszöntötte a meghívottakat, és az ifjúsági versenyek szerepéről beszélt az elmúlt 25 évben. Kiemelte, hogy verseny találkozási pontja a köznevelésnek, tudásnak, nyelvismeretnek, kreativitásnak. Ezenkívül a személyiségnek, a kitartásnak, kommunikációnak és az énképnek. Remélhetőleg találkozási pontja lesz a továbbiakban is a tehetségnek, a pályaválasztásnak és a karriernek is. El kell érni, hogy minél több oktatási intézmény csatlakozzon.

Az esemény második felében Ivánka Gábor zsűritag bemutatott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen korábban díjazott négy fiatalt, akik öt-öt percben beszéltek sikereikről és bemutatták munkájukat: Király Szilvia (Építsünk ereket őssejtekből), Bálint Karola (ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin), Perez-Lopez Áron Ricardo (A fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében), Pázmándi Zsolt Péter (Részecskék mérése TPC detektor segítségével).

Ezt követően dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke átnyújtotta Póka Károlynak a Dr. Kamilo Feher-díjat az Exoskeleton kesztyű című munkájáért. A díjat kizárólag az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyek díjazottjai kaphatják, a díjjal járó összeg azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatal, nemzetközi téren is szabadalmaztathassa találmányát. Zárszavában Bendzsel Miklós elmondta, hogy a tehetség segítésére és a tehetséggondozásra van a legnagyobb szükség Magyarországon. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott főtámogatással valósul meg.

Szóljon hozzá!