ZETApress

hírportál

Egységesül a kártyarendszer

Ferencváros KártyaMegnyílt a lehetőség a nemzeti egységes kártyarendszerhez való csatlakozásra ? tudtuk a mai ferencvárosi sajtóreggelin. A projekt 800 millió forintból valósult meg. Hasonló témáról már április 16-án is hallottunk, melyről idekattintva olvashatunk.

A közigazgatás modernizálódása, a gazdasági szereplők által nyújtott szolgáltatások és kedvezmények körének bővülése következtében egyre inkább elterjedt, hogy a polgárok az egyes szolgáltatásokat elektronikus úton történő azonosítás segítségével vesznek igénybe, amelyeket különböző kártyák által tudnak alkalmazni. Ez is az egyik oka annak, hogy napjainkban folyamatosan bővül a kártyakibocsátók száma.

A Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) keretében olyan egységes kártyarendszer megvalósulása és alapjainak kialakítása volt a cél, amely révén a rendszerhez csatlakozó különböző állami és egyéb kártyakibocsátók kompatibilis kártyatechnológia és elfogadói környezet alkalmazásával, magas fokú biztonságot nyújtó adattárolási rendszerben, egy központosított rendszer által kezelt és hitelesített adatok felhasználásával nyújtják majd az általuk kínált szolgáltatásokat, hozzáféréseket

Lezárult a NEK informatikai hátterének kialakítása, ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy az állampolgárok több különböző szolgáltatást egyetlen elektronikus kártyával vehessenek igénybe ? jelentették be a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) Vaskapu utcai sajtótájékoztatóján. A NEK célja, hogy az állampolgárok egyetlen kártya segítségével vehessék igénybe a különböző állami, önkormányzati szolgáltatásokat, vagy a közlekedési vállalatok és más gazdasági szereplők szolgáltatásait.

Varga József projektvezető arról beszélt, jelenleg csak a diákigazolványok alkalmasak a NEK-hez csatlakozásra, de tárgyalásokat folytatnak a polgárőrséggel is arról, hogy a polgárőrkártyákat is integrálják a rendszerbe. A jövőről szólva elmondta, hogy a közlekedési vállalatok szolgáltatásait a jövőben a tervezett kártyával vehetik majd igénybe az ügyfelek, de lehetőség van arra is, hogy a városkártyák ? ilyen a Ferencváros Kártya is ? bekerüljenek a rendszerbe. Oktatási intézmények, kulturális, sport- és egyéb szabadidős intézmények szolgáltatásai is elérhetőek lesznek a NEK-en keresztül, ha azok csatlakoznak a rendszerhez.

Nagy Lajos, a KEKKH elnökhelyettese kiemelte ki, hogy mostantól csak a kártyakibocsátók fantáziájára van bízva, milyen szolgáltatást nyújtanak és csatlakoznak-e a hivatal által menedzselt rendszerhez. Az egy kártya ? egy alkalmazás elvét egy új, felhasználóbarát kártyarendszer váltja fel, amelyben az eddigi, különböző elektronikus kártyákkal igénybe vehető alkalmazások egyetlen kártyára integrálhatók, a szolgáltatások köre pedig folyamatosan bővíthető.

Papp Gergely, a projekt szakmai irányítója elmondta: a diákigazolványokat 2012 óta olyan formában bocsátja ki az Oktatási Hivatal, hogy azok alkalmasak legyen a NEK-hez csatlakozásra, jelenleg több mint egymillió ilyen diákigazolvány van forgalomban. A hallgatói jogviszonyhoz kötött diákigazolványon túl mostantól lehetőség van arra is, hogy más kártyakibocsátók is megjelenjenek a NEK-ben. Az elektronikus kártyák szabványosított kártyatechnológia alkalmazásával, központilag kezelt és hitelesített, megszemélyesítő adatok felhasználásával nyújtják szolgáltatásaikat.

Lehetőség van elsődleges ? fizikailag is létező ?, valamint másodlagos ? kézzel nem fogható, virtuális ? kártya kibocsátására is. Az utóbbi azt teszi lehetővé, hogyha a felhasználó akarja, akkor egyetlen fizikai kártyán elméletileg végtelen funkció legyen elérhető. A csatlakozáshoz kártyafelhasználói regisztráció szükséges, amelyet az okmányirodákban, kormányablakban, illetve a KEKKH személyes ügyfélszolgálatán lehet megtenni. Az ügyfélszolgálaton személyazonosítás után fénykép készül az igénylőről és rögzítik az aláírását, majd az adatok a NEK központi nyilvántartásába kerülnek. A regisztráció után bármely NEK-rendszerben regisztrált kártyakibocsátó ügyfélszolgálatán személyesen lehet igényelni az elektronikus kártyákat.

Szóljon hozzá!