ZETApress

hírportál

Új állatkerti zebrák

Zebraátadás az ÁllatkertnélA Budapesti Közlekedési Központ (BKK), a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK), a BKK Közút Zrt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Közlekedéstudományi Intézet és a Budapesti Városigazgatóság közösen avatta fel az Állatkert előtt felújított zebrákat.

A BKK újjávarázsolta a XIV. kerületi Állatkerti körút mentén, az Állatkert környékén lévő kijelölt gyalogátkelőhelyeket, az Állatkertbe érkező látogatók biztonságának növelése érdekében, felhasználva ehhez az Állatkert kreatív ötletét is. Ma délelőtt 10 órakor ezeknek az átadására került sor. Az avatás részeként tartották meg a KRESZ-SZAFARI 2015 gyerekvetélkedő ünnepélyes megnyitóját is a Varázshegyben mintegy 250 kisdiák részvételével.

Persányi Miklós, a FÁNK főigazgatója, Óberling József, az ORFK főosztályvezetője, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, Sidó Szabolcs, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. vezérigazgatója, Becsey Zsolt, az NFM közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Almássy Kornél, a BKK Közút Zrt. vezérigazgatója és Szűcs Panni, a BKK kommunikációs igazgatója vágta át a nemzetiszínű szalagot a felújított gyalogátkelőhelyek avatásán.

A lófélék közé tartozó zebrák és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek közötti kapcsolat mindenki számára nyilvánvaló. Az átkelőhelyet ugyanis Magyarországon is a világ sok más országához hasonlóan váltakozó fehér-sötét sávozású útburkolattal jelzik, s ezért azt a hétköznapokban csak zebrának nevezzük. A világon többféle útburkolati jel van használatban az átkelőhelyek jelzésére. A zebracsíkozású felfestés kitalálójának a brit Transport Research Laboratory-t tartják, az elnevezést pedig James Callaghannek, az egykori brit miniszterelnöknek tulajdonítják. Az Egyesült Királyságban az 1940-es évek végén és az ’50-es évek elején jelentek meg az első ilyen útburkolati jelek. Ekkor festhették fel a londoni Abbey Road zebráját is, amelyet a Beatles 1969-es albumának borítója tett világhírűvé. A brit példa nyomán a zebracsíkú útburkolati jelet Magyarországon is használni kezdték és az 1975-ös KRESZ-be ? melyből a hivatásos sofőröknek újra kellett vizsgázniuk! ? már kipróbált jelzésként került.

Szóljon hozzá!