ZETApress

hírportál

Médiahatásról a Balatonban

Ramada AlmádibanVIII. Nemzetközi Médiakonferencia lesz a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szervezésében, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával szeptember 29-én keddtől október 1-jén csütörtökig a balatonalmádi Ramada Hotel & Resort Lake Balatonban ? tudatta Lengyel Orsolya, az NGYSZ sajtóreferense.

A konferencia lehetőséget biztosít a szakembereknek, hogy megvitassák, hogyan befolyásolják az elektronikus és a nyomtatott médiumok, a számítógépes játékok, valamint a mobiltelefonok a gyermekek és fiatalok fejlődését. A gyerekek és fiatalok médiahasználati szokásainak, illetve az egyre fontosabbá váló digitális identitásuk kialakulásának nyomon követése és megértése folyamatos kihívást jelent az ezzel foglalkozó szakembereknek.

Az elmúlt évek során a gyerekek és fiatalok életében a közösségi média az információszerzés, a szórakozás és a társas kapcsolatok első számú helyszínévé vált. A közösségi média tudatos, a világ és önmagunk megismerését hatékonyan segítő, ugyanakkor biztonságos, azaz a kockázatokat minimalizáló használatára való felkészítés a szülők, a tanárok, a hagyományos és online média és az ezzel foglalkozó állami és civil szervezetek közös feladata és felelőssége. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha az érintettek ismerik ezt a világot, és megpróbálják megérteni a gyerekek és fiatalok igényeit, motivációit és aggodalmait.

A fenti témákban kíván a Konferencia párbeszédet kialakítani. A korábbi hagyománynak megfelelően a konferencia a gyermekek, illetve a fiatalok és a média kapcsolatának számos területét érinteni fogja, mind a lineáris, mind a nem-lineáris tartalmakat illetően. Kiemelt témája a közösségi média-műveltség lesz. A konferencián neves szakemberek tartanak 15 perces előadásokat tapasztalataikról, kutatásaikról három témában: Tartalmak, Felhasználók, Intézmények.

A konferencia kiemelt célja, hogy olyan előadókat hívjon meg, akik friss kutatásokat végeztek a témában, hogy bemutathassák eredményeiket, egyúttal erősíteni a kérdéskör interdiszciplináris megközelítését. A konferencia anyagát a szervezők könyv formájában is kiadják, melyben az eseményen elhangzott előadások és kutatási anyagok olvashatóak. A Konferencián két kerekasztal beszélgetést is terveztünk, az egyiket Ki lehet példakép? a másikat A pozitív hírek is hírek! témában. A magyarországi Safer Internet Plus (SIP) program idén ismét fontos szerephez jut a rendezvényen. A projekt célja, az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának ? különösen a gyermekek számára való ? biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint az internethasználók által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása és a tudatosság növelése.

Szóljon hozzá!