ZETApress

hírportál

Mobilitás Hétnyitás

Európai Mobilitási Hét 2015Rekordszámú település csatlakozott az Európai Mobilitási Hét kampányhoz. ? A kormány környezetvédelmi, egészségügyi, közlekedésszervezési és közérzeti okokból is elkötelezetten támogatja a fenntartható közlekedési módok minél szélesebb körű térnyerését ? mondta Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az Etele téri Volánbusz állomás teraszán.

A szeptember 16-22-e között megrendezendő kampány célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére, a lakosságot pedig a rendelkezésre álló közlekedési eszközök használatára és kombinálására ösztönözze. ? Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap nem egy autóellenes kampány: csupán arra szeretnénk ráirányítani az emberek figyelmét, hogy nem feltétlenül a legkényelmesebbnek tűnő közlekedési megoldás a legjobb. Kis odafigyeléssel és tudatossággal úgy tervezhetjük meg utazásainkat, hogy időt, pénzt takarítunk meg, kevésbé terheljük meg a környezetünket és a saját egészségünkért is tettünk valamit ? emelte ki Tasó László az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap mai nyitórendezvényén.

? A vasúttársaságnál a szakmai működés reformja és az utasbarát szemlélet kiterjesztése jelenleg is folyik, amit fejlesztéseink és eredményeink is tükröznek: a motorvonatflottánk folyamatosan bővül, közben az északkelet-magyarországi régióban külföldről beszerzett, használt kocsikkal emeltük a szolgáltatás színvonalát. A felújított vonalainkon utasainkat egyre több P+R és B+R parkoló várja, és természetesen kerékpár-szállítási lehetőségeket is biztosítunk számukra a járatainkon ? fogalmazott Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója.

? A Volánbusz Zrt. kiemelten fontosnak tartja az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvénysorozatot, mivel nemcsak gondolnunk, hanem tennünk is kell gyermekeink jövőjéért. Társaságunk elkötelezett híve környezetünk megóvásának, ugyanakkor törekvéseink mozgatórúgója az, hogy egyre korszerűbb járműparkunkkal biztonságos, kulturált, megbízható és kiszámítható utazási lehetőséget biztosítsunk, érdemi alternatívát kínálva az egyéni közlekedéssel szemben. Reményeink szerint a mostani rendezvénysorozat alkalmával számos autós dönt majd úgy, hogy kipróbálja a Volánbusz Zrt. szolgáltatásait, és a tapasztalatok hatására a későbbiekben is egyre többször választják majd a közösségi közlekedést ? mondta el Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. forgalmi igazgatója.

? Minden ügyfél számára egyenlő esélyeket teremtünk. A Budapesti Közlekedési Központ ezért messze több mint közlekedésszervező cég, mobilitásmenedzseri szerepet tölt be. Feladatunk sokkal több, mint csupán a közösségi közlekedés megrendelése és szervezése: mi teremtjük meg a különböző közlekedési módok között az összhangot és az átjárhatóságot, ugyanakkor a fővárosban zajló fejlesztéseket is összehangoljuk ? hangsúlyozta Dabóczi Kálmán, a BKK Zrt. vezérigazgatója a fővárosi Autómentes Hétvége kapcsán.

? Örömmel állunk főtámogatóként az Európai Mobilitási Hét mellett, mivel teljes mértékben egyetértünk a rendezvénysorozat céljaival és üzeneteivel. Saját rendezvényünkkel, az 5. MVM Energia Futammal, ahol nem hagyományos meghajtású járművek versenyeznek egymással, mi is igyekszünk kivenni részünket a környezetvédelem és a fenntarthatóság népszerűsítéséből ? mondta el Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az Európai Mobilitási Hét keretében szombaton megrendezendő MVM Energia Futammal kapcsolatban.

A fejlesztési tárca nemzeti koordinátorként idén tizennegyedik alkalommal vezényli le az országos szemléletformáló kampányt, amely a fenntartható és környezetbarát városi közlekedésre hívja fel a figyelmet. Az európai eseménysorozat témája ezúttal az intermodalitás, multimodalitás. Jelmondata ? Válassz! Válts! Variálj! ? arra ösztönzi az embereket, hogy gondolják át a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket, válasszák az utazásukhoz a legmegfelelőbbet és kombinálják a közlekedési módokat. Idén rekordszámú, eddig összesen 181 hazai település regisztrált a kampányba való részvételre, vállalva ezzel a fenntartható mobilitáshoz kapcsolódó rendezvények megszervezését.

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat záró eseménye az Autómentes Nap. A fővárosban, az Andrássy út gyalogos forgalom előtt megnyitott szakaszán rendezik meg az Autómentes Hétvégét szeptember 19-20-án szombat vasárnap. A kampány keretében országszerte 155 település vállalta, hogy Autómentes Napot szervez egy vagy több területet lezárva az autóforgalom elől. Az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programjairól a weboldalukon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szóljon hozzá!