ZETApress

hírportál

Újra vonaton Budapesttől Esztergomig

Desiroval VörösvárraHolnap hajnalban újraindul a vasúti forgalom az esztergomi vonal teljes 53 km-es szakaszán a Nyugati pályaudvar és Esztergom között. Augusztus 31-én hétfőtől óránként két vonatpár közlekedik, a legkedvezőbb gyorsított járatok esetében 17 perces menetidő csökkenés lesz ? tudtuk meg délelőtt a solymári állomáson.

Siemens Desiro különvonatunk 10 órakor indult el a Nyugati pályaudvarról. Előbb végigmentünk a Pilisvörösvárig újjáépült vonalon, majd visszavonatoztunk Solymár állomásra. ? A magyar kormány az egész ország fejlődésének egyik zálogaként tekint a hazai vasúthálózatra, ezért jelentős lépés, hogy a 120 éve használatban lévő esztergomi szakasz több évtizedes lemaradást pótló fejlesztése megvalósult ? jelentette ki Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára az átadási ünnepségén.

A most átadott 14,3 km hosszú szakaszon az Északi Vasúti Duna-híd ? Pilisvörösvár állomás között 13,4 km hosszan új, kétvágányú vasúti pálya épült. Három új megállóhely létesült Aranyvölgyben, Szélhegyen és Vörösvárbányán, melyeket útközben szemrevételeztünk. A beruházás keretében javultak a ráhordási feltételek a solymári és a pilisvörösvári buszfordulók kiépítésével, valamint a 708 P+R és a 160 B+R parkoló kialakításával Óbudán, Ürömön, Solymáron, Szélhegyen, Vörösvárbányán és Pilisvörösváron.

A műtárgyak és az útátjárók korszerűsítésével biztonságosabbá és gyorsabbá válik a közlekedés. A június 26-án megnyílt 11106-os jelű út új nyomvonalán kiépült közúti felüljáró használatával könnyebben lehet megközelíteni Solymárt, a vonatforgalom megindulását követően a vasúttal szintben megegyező, sorompós kereszteződés helyett már a vasúti forgalomtól függetlenül, zavartalanul lehet eljutni a településre. A pilisvörösvári közúti aluljáró kiépítésével megszűnik a 10. számú főút és a vasút szintbeli keresztezése, így a közlekedés gördülékenyebb lesz. A beruházás keretében megtörtént a Szentendrei úti vasúti felüljáró felújítása, a Szentendrei úton a centrum felé vezető 3 sáv kiszélesítése. A bővítésnek köszönhetően az 50 km/h sebességkorlátozás megszűnt, így az autósok a Szentendrei úton végig 70 km/h-val közlekedhetnek.

A szakaszon új, korszerű elektronikus jelző- és biztosítóberendezés épült ki, az óbudai állomáson kialakított forgalomirányító központból pedig egy helyszínről ellenőrizhető és irányítható a teljes, Óbuda?Piliscsaba vasúti vonalszakasz. Megújult Solymár, Pilisvörösvár és Piliscsaba vasútállomások felvételi épülete is. ? A menetidő csökkenés, az új megállóhelyek, a P+R és a B+R parkolók létesítése, illetve a korszerű járművek nyújtotta utazási kényelem révén a vasúti személyszállítási szolgáltatás színvonalának érdemi emelését tudjuk a felújított vonalon elérni. Ezen minőségi szolgáltatástól a felújítás alatt elpártolt utasaink gyors visszatérését és más vonalakhoz hasonlóan a felújítás előtti utasszámunk dinamikus emelkedését várjuk, melyet készek vagyunk további menetrendi bővítésekkel támogatni ? mondta el Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója.

? A napi közel 14 ezer utast kiszolgáló 2-es vonal felújított pályáján a korábbi óránkénti 40-60 kilométeres sebesség egyes szakaszokon eléri a 80-100 kilométert. A menetidő javulását a részben kétvágányú kiépítés eredményezi, melynek köszönhetően a szembejövő vonatokra való menetrend szerinti és a késésekkel járó várakozási idők csökkenhetnek. 2017 elejére a tervek szerint megvalósul a teljes szakasz villamosítása is, ezt követően korszerű FLIRT motorvonatok fognak közlekedni a vonalon. A villamosítási munkák befejezése után a menetidő további 10 perccel csökkenhet ? fűzte hozzá Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrás felhasználásával valósult meg. Az Északi Vasúti Duna-híd ? Pilisvörösvár közötti vonalszakasz munkálatait 25 milliárd 480 millió forintértékben az Aranyhegy Konzorcium végezte. A biztosítóberendezést a Siemens Óbuda Konzorcium korszerűsítette nettó nyolcmilliárd 790 millió forintból. A jövő vasárnapig tartó időszak próbaüzem jellegére tekintettel előfordulhatnak az utasforgalmat nem befolyásoló kisebb munkálatok, például az épületek körüli tereprendezés vagy az elektronikus utastájékoztató rendszer finomhangolása.

Szóljon hozzá!