ZETApress

hírportál

Mikro-adományok

MMSZ logóElindult augusztus elején az első hazai mikro-adományozási rendszer a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ), valamint hazai internetes kereskedők összefogásával ? derült ki a mai sajtóreggelin a Kálvin téri Café Intenzóban.

A sajtótájékoztatón Kozma Imre Atya, az MMSZ alapító elnöke és Nagy Gergely, a kampányt megálmodó Supermoon ügyvezetője mellett a weboldalak vezetői vettek részt. Az Egészségbolt.hu és a Szépségbolt.hu vevői a Családok Átmeneti Otthonát támogathatják, a GRoby.hu vásárlói a szeretetszolgálat ételosztási tevékenységét segíthetik, az Ebolt.hu felhasználói a mozgó orvosi rendelő fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, a Jegy.hu vevői pedig hátrányos helyzetűek részvételét támogathatják kulturális- és sportprogramokon. A Kerekítsd fel! programot azért hozta létre a szeretetszolgálat, hogy a hazai online vásárlók a lehető legkönnyebben hozzájárulhassanak konkrét jótékonysági programok megvalósításához. A program részleteiről és a támogatott karitatív tevékenységekről a Kerekítsdfel.hu oldalon érhető el részletes információ.

Beiskolázási akció

Iskolakezdés együtt! címmel hirdetett országos adománygyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyermekek beiskolázásának támogatására. A 1353-as adományvonalon hívásonként és SMS-enként 250 forinttal, valamint a weboldalukon lehet támogatni a kezdeményezést. A nagyobb postákon a csekkbefizetés mellett gyűjtőperselyekbe is várják az adományokat, emellett Budapesten és Pest megyében 120 helyen az Express Pay terminálokon keresztül is hozzá lehet járulni az akció sikeréhez ? derült ki délelőtt a budafoki Kossuth Lajos utcában.

A sajtótájékoztató résztvevői Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója; Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója; Wolf Kati önkéntes, a kampány arca és Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója voltak. Az akció keretében segítséget kapó ezer gyermeket a segélyszervezet országos intézményhálózatának látóköréből választották ki, hogy mindegyikük személyre szabott és a szükséglete szerinti támogatást kaphasson. A hazai rászorulók mellett több száz kárpátaljai és erdélyi magyar gyermek is kap beiskolázási segítséget. A nehéz sorsú iskolásokat gyermekenként tízezer forintértékű, személyre szabott, minőségi tanszercsomagokkal támogatja szervezet, negyven hívás a 1353-as adományvonalra egy tanszercsomagot jelent.

Az augusztusi segélyakció mellett az Ökumenikus Segélyszervezet idén is vállalja, hogy a célként kitűzött ezer gyermek tízezer forint értékben történő támogatásához szükséges tízmillió forinton felül beérkező pénzből az intézményeinek felzárkózási programjaiban résztvevő, mintegy háromszáz diákot támogatja egész évben. A segélyszervezet felkérésére készült kutatásból kiderül, hogy az iskolás gyermeket nevelő válaszadók mintegy felének jelentős, nehezen megoldható kiadást jelent az iskolakezdés, további 8 százalék vállalhatatlannak nevezte a beiskolázással járó kiadásokat. A Kutatópont reprezentatív felmérése szerint a válaszadók 30 százaléka gond nélkül, önerőből fedezi a kiadásokat, 60 százalék más, jellemzően élelmiszer-vásárlásra fordítandó költségek csökkentésével oldja meg a beiskolázást. A megkérdezettek 8 százaléka baráti, családi kölcsönöket, további 1 százalék hitelt vesz fel, hogy a legfontosabb tanévkezdéshez szükséges eszközök rendelkezésre álljanak az első becsengetésre.

Szóljon hozzá!