ZETApress

hírportál

Mikor mehetünk nyugdíjba?

Nyugdíjat 40 év munkaviszony utánAz MSZP szerint a gazdaság kifehérítésével forrást lehetne találni a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának bevezetéséhez ? mondta Gúr Nándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője délelőtti Széchenyi rakparti sajtótájékoztatóján.

Az intézkedés bevezetéséhez 100-150 milliárd forintra lenne szükség. Ha a fekete-, illetve a szürkegazdaság arányát 18-ról 16 százalékra csökkentenék, akár 600 milliárd forintos többletforráshoz lehetne jutni ? fejtette ki. Beszélt arról is, hogy az MSZP-nek soha nem volt ellenére a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása. A párt azért tartózkodott a nők nyugdíjba vonulását lehetővé tevő parlamenti szavazáson, mert úgy gondolta, hogy ezt a lehetőséget egyaránt biztosítani kell a nőknek és a férfiaknak is ? mondta. Szót emelt a kormány óriás-plakátkampánya ellen, mert szerinte az életben nem köszönnek vissza a jól működő reformok. Nagy a baj ott, ahol négy- és félmillió ember él létminimum alatt, illetve öt év alatt ötszázezer ember hagyta el az országot ? közölte.

A Fidesz szerint az MSZP és a Jobbik ötlete a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról az összeomlás szélére juttatná a nyugdíjrendszert ? reagált a nagyobbik kormánypárt frakciója Gúr Nándor sajtótájékoztatójára, melyet a Képviselői Irodaház előtt tartott. Az MSZP és a Jobbik közösen kampányol az aktív, munkaképes férfiak korai nyugdíjazásáért, miközben a nők negyven év munka utáni kedvezményes nyugdíjazását sem szavazták meg. Az ötlet olyan mértékű kiadásokat okozna, amely általános nyugdíjcsökkentést eredményezne, s ezzel úgy a mostani, min a leendő nyugdíjasok nyugdíja csökkenne ? közölték.

A Jobbik szerint a Fidesz alaptalanul riogat a nyugdíjcsökkentéssel, mert az ellenzéki párt szerint a pazarló állami költekezés visszafogásával, az áfacsalások és a korrupció elleni hatékony fellépéssel bőven megteremthető a férfiak 40+ programhoz szükséges összeg fedezete ? reagált a párt a Fidesz délutáni közleményére. A Fidesz már korábban beismerte, az a szándékuk, hogy a férfiak, amíg tudnak, dolgozzanak, vagyis akár halálukig dolgoztatná a férfiakat, mert szerintük ők nem érdemlik meg a boldog nyugdíjas éveket ? tudatták. Hozzátették: a Fidesz elherdálta az emberek megspórolt háromezer-milliárd forintnyi nyugdíjvagyonát, mely történelmi bűnnek számít, mégis ők riogatnak teljesen alaptalanul nyugdíjcsökkenéssel.

Szóljon hozzá!