ZETApress

hírportál

Tranzitterületek migránsoknak

Migránsok BudapestenA migránsok által önkéntesen igénybe vehető úgynevezett tranzitterületeket alakítanak ki Budapesten, melyeken a főváros biztosítja a legalapvetőbb közegészségügyi és higiénés viszonyokat ? közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője ma délben a Városházán.

Ilyen területet alakítanak ki a Keleti pályaudvar melletti Baross téri aluljáróban, valamint a Nyugati és a Déli pályaudvarokhoz kapcsolódó közterületeken ? mondta el Pető György a főpolgármester kezdeményezésére tartott egyeztetésről beszámoló sajtótájékoztatón. Az egyeztetést azért tartották, hogy a legkisebb városi terheléssel, a leghatékonyabb együttműködéssel, a leggyorsabban átsegítsék Budapesten a migráns-tömegeket. A megbeszélésen jelen voltak önkéntes segítők, civil és karitatív szervezetek, állami szervek és szervezetek, a fővárosi önkormányzat érintett intézményeinek, valamint a Budapesti Polgárőr Szövetségnek (BPSZ) képviselői.

A tranzitterületek kijelölésével, egyfajta jószolgálati szerep betöltésével az önkéntesek segítő tevékenységét támogatva szeretnék szervezettebbé tenni a migránsok továbbutazását a befogadóállomások felé, és ezzel párhuzamosan szeretnék mentesíteni a környékbeli területeket a migrációs jelenség terhelő, kedvezőtlen hatásaitól. Az érkezőket elkísérik a tranzitterületre, továbbá a higiénés és egészségügyi lehetőségekkel, valamint a továbbutazással kapcsolatos tájékoztatással látják el őket.

A főváros a három tranzitterületen vízvételi lehetőséget, zuhany- és WC-használatot biztosít. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az igénybe vett területeken ? fokozott fertőtlenítés alkalmazása mellett ? gyakoribb takarítást, szemetesedény-ürítést és -elszállítást szervez. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. biztosítja a WC-konténereket, illetve azok megfelelő állapotú üzemeltetését. A BKV Zrt. két buszt ad, melyre a pályaudvarok között járnak majd. Ezzel párhuzamosan viszont nem tanácsolják a menetrend szerinti, közösségi közlekedési járatok használatát a migránsok számára. Jegy nélküli utazás esetén a jegyellenőrök és a munkájukat támogató közterület-felügyelők az érvényes szabályozás szerint járnak el! A BKK Közút Zrt. mint az aluljárók üzemeltetője biztosítja a tranzitterületen legszükségesebb szolgáltatáshoz szükséges helyiségek hozzáférését.

Felkérték a BRFK-t és a Készenléti Rendőrséget, hogy járőrtevékenységük szervezésénél legyenek különös figyelemmel arra, hogy a három érintett pályaudvar környékén kialakítandó tranzitterületen kívül (például a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren) észlelt migránsokat ? amennyiben jogszabály más eljárást nem ír elő az érintettekkel kapcsolatban ? irányítsák a legközelebbi tranzitterületre. Továbbá kérték a rendőrségtől, hogy a tranzitzónákon belül és azok közvetlen környékén biztosítsák ? ahogy eddig is ? a migránsok közötti erőszakos cselekmények, valamint az esetleg megjelenő, az ellenük és segítőik ellen irányuló szélsőséges indíttatású, agresszív magatartások kezelését. A BPSZ-t arra kérték, hogy szervezzenek figyelő-jelző szolgálatot a zónák környékére.

A Bevándorlási Hivatal Regionális Igazgatóságát felkérték, hogy a tranzitterületeken tartózkodók idegenrendészeti ellenőrzését a lehetséges legsűrűbb módon szervezze meg. A főváros szociális intézményeit és az utcai szociális munka ellátásában szerződéses viszonyban álló szervezeteket pedig arra kérték, hogy működjenek közre az alapvető egészségügyi és higiénés viszonyok biztosításában, például alapvető ruhaneműkkel való ellátással. A Főkert Nonprofit Zrt. aktívabb zöldfelületi munkájával biztosítja a váratlan mértékű igénybevétel miatti zöldfelületi romlás megakadályozását.

A megbeszélésen hangsúlyozták, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs jogszabályi kötelezettségen alapuló közvetlen tennivalója és felelőssége a migránsokkal kapcsolatban. Van viszont felelőssége a fővárosi közterületek rendezettsége, használhatósága tekintetében, van felelőssége abban, hogy a migránsok jelenléte a lehető legkisebb mértékben terhelje a városlakók mindennapi életét. Egyértelművé tették azt is, hogy a főváros vezetése nem tud és nem is akar szállást nyújtani a migránsoknak.

A Bevándorlási Hivatal délelőtti tájékoztatása szerint január elsejétől 103 ezer 200 migráns jelentkezett regisztrációra. Ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége fő-szabályként Budapesten keresztül kell, hogy eljusson a befogadóállomásig! A fővárosi felajánlásokhoz szükséges költségvetési fedezet biztosítását a főpolgármester és Kocsis Máté rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi polgármester a szeptember 2-án szerdára tervezett Fővárosi Közgyűlésen kezdeményezi ? mondta el Pető György igazgató, aki a sajtó kérdéseire sajnos nem válaszolhatott!

Szóljon hozzá!