ZETApress

hírportál

Otthonunk melegéért

Szabó Zsolt államtitkárJövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár hárommillió ilyen ház is megújulhat ? mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára délelőtti sajtótájékoztatón, a tárca Fő utcai előadótermében.

A kidolgozás alatt álló pályázat keretében az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a villamos- és vízhálózatok felújítását támogatják, munkát adva ezzel a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak. A felújítási költség 40 százaléka lesz vissza nem térítendő, uniós támogatás, míg az önrész várhatóan 45 százalék lesz. A maradék 15 százalék pedig kamatmentes, visszatérítendő támogatásból származik majd. Ezt a legkisebb hányadot még nem hagyta jóvá az EU. A pályázatoknak három üteme lesz, egyenként 30-40 milliárd forintos támogatással és régiónként hirdetik meg azokat.

Az államtitkár részletesen ismertette a múlt év szeptemberében indult Otthon Melege-program eddigi pályázatait. Az induláskor meghirdetett kazáncsere program egymilliárd, a háztartási gép csere 627 millió, míg a nyílászáró csere program 1,1 milliárd forint keretösszeggel indult. A hűtő- és fagyasztógép csere program keretének a megemelése után a támogatás meghaladta a hárommilliárd forintot. Mára lezárult ez az első három alprogram. A kazáncserénél 2100, a háztartási gépek cseréjénél közel 25 ezer, míg a nyílászáró cserénél szintén 2100 pályázó nyert támogatást, mely itt 50 százalékos volt. Ez azért nagy eredmény, mert az EU korábban csak 30 százalékos támogatást vállalt ezekre a célokra.

A 4-60 lakásos társasházak energiatakarékos felújítására idén áprilisban kiírt pályázat már a negyedik volt a sorban. A keret itt tízmilliárd forint volt és itt is a költség felére járt támogatás. A felhívásra 500 pályázat érkezett, az első 80 nyertessel most kötik meg a szerződést, összesen 12 ezer lakás felújítására futja a keretből. Még idén ősszel újabb pályázatot írnak ki a 60 lakásosnál nagyobb társasházakra, míg az 1945 előtt épült házak fűtésrendszereinek korszerűsításére az igények előzetes felmérését követően jövő év tavaszán írják ki a pályázatot.

Az ötödik alprogram a mosógép csere támogatása volt, ötszázmillió forintos kerettel. A régiónkénti pályázaton már az első órákban elfogyott a pénz, a pályázatok száma meghaladta a negyvenezret. Egyelőre csak 25 ezer pályázót tudnak kielégíteni, de újabb források bevonásával a többi 15 ezer pályázó is reménykedhet! Az Otthon Melege program ? a felhasznált energia csökkentésével ? a lakosság energiára fordított kiadásait is csökkenti, továbbá védi a környezetet is!

Szóljon hozzá!