ZETApress

hírportál

Siker Tartuban

Iszkaszentgyörgyi delegáció TartubanKét magyar település viselheti 2016-ban a Finnugor Kulturális Főváros címet: Iszkaszentgyörgyöt és Veszprémet is győztesnek választották Tartuban ? tudtuk meg a híradásokból.

Történelmi sikert ért el Veszprém és Iszkaszentgyörgy! Először viselhetik magyar települések a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. Iszkaszentgyörgy és Veszprém is olyan színvonalas pályázatot nyújtott be a programra, hogy a zsűri egyhangú döntéssel a cím történetében szintén először, megosztva hirdetett nyertest. 2016-ban így mindkét magyar település viselheti majd a Finnugor Kulturális Főváros címet. A megosztás pontos részleteit az alapító Finnugor Népek Ifjúsági Egyesülete (MAFUN) a közeljövőben dolgozza ki. ? A kezdeményezés idén földrajzilag az oroszországi finnugor népekre, valamint Magyarországra és a kárpát-medencei magyarságra koncentrált ? emelte ki Sampsa Holopainen, a leköszönő MAFUN elnöke.

A 2016-os Finnugor Kulturális Főváros pályázatra három település: Veszprém, Nagykálló és Iszkaszentgyörgy jelentkezett. A címről két fordulóban döntöttek: az öttagú nemzetközi zsűri először értékelte a benyújtott pályázati anyagokat, ezt követően az indulóknak személyes bemutatkozási lehetőséget biztosítottak ma Tartuban, a MAFUN kongresszusán. ? A győztesek kiválasztásakor azt is figyelembe vették, hogy a tervezett programokon milyen szintű betekintést nyújtanak a finnugor népek kultúrájába és jelenlegi helyzetébe. Mindkét település kiemelt hangsúlyt fektetett pályázatában a határokon átívelő programok megvalósítására, a gyerekek és a fiatalok bevonására, valamint a művészeti projektekre ? tette hozzá Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda magyar munkatársa.

Határokon átívelő együttműködés

A MAFUN által életre hívott program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, illetve elősegítse azok együttműködését. A kezdeményezés nemcsak a kulturális-, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind pedig globális szinten. A tavalyi győztes, így az idei címet viselő, mindössze 187 fős észt Obinitsa júliusig több mint tízezer látogatót köszönhetett a cím szellemében megvalósított programoknak.

Erősödő nemzetközi érdeklődés

? A Finnugor Kulturális Főváros jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő kezdeményezés, mely jelentős mértékben hozzájárul a győztes település turizmusának fellendítéséhez. Emellett pedig tartós, határokon átívelő nemzetközi kapcsolatokat biztosít, melyek hosszútávon segíthetik a győztes települések közösségeit céljaik elérésben ? emelte ki Aranyi Péter. Az elmúlt két évben széleskörű érdeklődés kísérte a kezdeményezést finnugor világon kívül és belül egyaránt. Kiemelt sikernek tekinthető, hogy 2014 májusában már az ENSZ Őshonos Népek fórumán is szó esett a pályázatról, 2015 szeptemberében pedig az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt is bemutatkozik a program.

Veszprém történelmet írt

Veszprémi delegáció TartubanA MAFUN kongresszus nyitó napján a küldöttek elfogadták a Veszprémi Finn?Magyar Egyesület (VEMAFI) fiatal tagozatának csatlakozási kérelmét. ? A VEMAFI lehet az első magyar szervezet, mely részt vesz a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének munkájában. A csatlakozásnak szimbolikus jelentősége is van, mivel a VEMAFI Veszprém észt testvérvárosában, Tartuban vált a MAFUN tagjává ? jegyezte meg Sampsa Holopainen.

Udmurt, észt és magyar

A Finnugor Kulturális Főváros program elindításáról 2012-ben, a siófoki Finnugor Világkongresszuson döntöttek az észt Oliver Loode javaslatára. Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben az udmurtiai Sztarije Bigi volt, idén pedig az észtországi Obinitsa töltheti be ezt a címet. 2016-ban pedig a magyarországi Iszkaszentgyörgy és Veszprém lesz a Finnugor Kulturális Főváros. A nemzetközi zsűri tagjai (zárójelben nemzetiségük): Aapo llves (észt) ? költő és író, Kiss Norbert (magyar) ? nyelvészkutató és a finnugor képregények szerzője, Jukka Mallinen (finn) ? író és fordító, Artem Malykh (udmurt) ? az Uralistica.com alapítója, Sampsa Holopainen (finn) ? a MAFUN elnöke.

Szóljon hozzá!