ZETApress

hírportál

Tanúkat vár az Archívum

Héderváry Klára az ENSZ irodájábanKeresik az ENSZ ?56-os Különbizottságának tanúit. Az OSA Archívum az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve digitalizálta és kutathatóvá tette a magyar forradalom kérdésével foglalkozó ENSZ Különbizottság hagyatékát.

A gyűjtemény Héderváry Klára, volt ENSZ alkalmazott és később diplomata személyes gyűjtéséből és jóvoltából maradt fönn, majd került Magyarországra. A Különbizottság működésének legmegrázóbb dokumentum-csoportja az a 111 tanúvallomás, amelyeket a magyar emigráció tagjai a Különbizottság kérésére 1957 tavaszán tettek. Közülük 65 személy vallomását sikerült hangszalagon is fölleln és az ezekből kiemelt részletek on-line is hallhatóak az Archívum honlapján. A hanganyagok mellett 106 vallomás angol nyelvű átiratát is közzétették.

A tanúvallomások részleteit az eredeti helyszínekre bontva (New York, Genf, Róma, Bécs, London) lehet meghallgatni. A vallomások zöme anonim, vagyis a nyilatkozó személye nem ismert. A következő két hétben szeretnének a tanúk közül minél több szereplőt beazonosítani, melyhez segítségünket is kérik. Szeretnék, belehallgatnánk a felvételekbe, vagy elolvasnánk az átiratokat. Akinek bármilyen, a kérdéssel kapcsolatos gondolata, vagy információja van, az e-mailcímükön jelentkezzen!

Az elhangzásuk után 52 évvel, október 22-én az Archívum épületében minden hozzátartozó, és érdeklődő meghallgathatja, vagy másolat formájában meg is kaphatja az eredeti tanúvallomások teljes hangfelvételeit. Aki teheti, vegyen részt az egész napos rendezvényen, amelynek részletes programja szintén olvasható lesz az Archívum honlapján! Szeretnék továbbá, hogy kérésüket továbbítsuk minden olyan ismerősünknek, akinek információja lehet a tanúkkal kapcsolatosan!

Szóljon hozzá!