ZETApress

hírportál

Mega-konferencia 2017-ben

Beérett a SINOSZ fejlesztése. A KONTAKT Tolmácsszolgálat próbaidőszakának meggyőző eredményei is kellettek ahhoz, hogy a SINOSZ 2017-ben Budapesten szervezhesse meg a WFD Nemzetközi Konferenciáját ? tudatta Horváth Ida PR munkatárs.

A KONTAKT Tolmácsszolgálat lehetővé teszi a siketek és nagyothallók számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A videó alapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálat segítségével kommunikációjuk akadálymentessé válik úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor. A SINOSZ által fejlesztett KONTAKT Videótolmács-szolgáltatás az Európai Unió finanszírozásával valósult meg, amelynek működését a WFD Isztambuli Kongresszusán is bemutatják.

Társadalmi befogadás a jelnyelven át: Nemzetközi konferenciát hoz Budapestre a SINOSZ. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) megnyerte a Siketek Világszövetsége (World Federation of the Deaf, WFD) harmadik nemzetközi konferenciájának megszervezésére kiírt pályázatát, így 2017-ben Budapest 134 ország mintegy 1500 siket résztvevőjét láthatja vendégül. Az eseménysorozat ambiciózus célja, hogy elősegítse a jelnyelv a jelenleginél jóval szélesebb körű használatát.

A SINOSZ pályázata 134 WFD-tagország közötti szoros versenyt követően nyerte el a jogot a WFD III. Nemzetközi Konferenciájának 2017-es megszervezésére. A Társadalmi befogadás ? a jelnyelven át című eseménysorozat a jelnyelv minél szélesebb körű elismertségét abból az alapvetésből kiindulva támogatja majd, hogy a siketek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv hivatalosan is elismert és az élet minden területén használható lesz.

A Siketek Világszövetsége hagyományosan a négyévente megtartott világkongresszusai ?félidejében? rendezi meg nemzetközi konferenciáit. Két évvel a 2017-es budapesti rendezvény előtt, idén július 28-a és augusztus 1-je között Isztambulban tartják a WFD XVII. Világkongresszusát, melynek témája Az emberi sokszínűség tisztelete és támogatása. Így két évvel a 2017-es budapesti rendezvény előtt, most Isztambulban lesz lehetősége a SINOSZ küldöttségének bemutatni a tervezett nemzetközi konferenciát, és felkelteni az érdeklődést a potenciális résztvevők körében.

? Az isztambuli rendezvény kiváló alkalom arra, hogy a WFD 133 tagországának képviselőivel találkozzunk, tapasztalatot cseréljünk, jobban megismerjük egymás törekvéseit, így közösen tehetünk a siket társadalomért ? hangsúlyozta Kósa Ádám, európai parlamenti képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke. ? A jelentős magyar kormányzati támogatással megvalósuló konferencia szervezési jogának elnyerése jelzi, hogy a WFD elismeri a legrégebben működő fogyatékossággal élők érdekeit képviselő szervezet kitartó munkáját, hiszen a SINOSZ épp a budapesti konferencia idején ünnepli majd fennállásának 110. évfordulóját ? emlékeztetett Kósa Ádám.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1AG-ZlxcTN4[/youtube]

Az isztambuli eseményen egy kisfilm miatt is érdemes lesz felkeresni a SINOSZ standját, amely nemcsak a 2017-es konferenciát, hanem Budapestet is népszerűsíti. A turisztikai szempontból is jelentős magyarországi rendezvényre 1500 vendéget várnak a világ minden tájáról. A 2017-es WFD és a SINOSZ közös III. Nemzetközi Konferenciájának honlapja idekattintva elérhető, de kérjük, látogasson el az esemény hivatalos Facebook oldalára is!

A Siketek Világszövetsége

A Siketek Világszövetsége (WFD) nemzetközi, nem kormányzati szervezet, amely képviseli és népszerűsíti a világban élő mintegy 70 millió siket személy emberi jogait. A WFD 134 nemzeti szövetségből álló szövetség, melynek küldetése a siket személyek emberi jogainak tudatosítása és a teljes, minőségi és egyenlő esélyű hozzáférés az élet minden területén, beleértve az önálló döntéshozatalt, jelnyelvet, oktatást, munkavállalást és közösségi életet. A WFD konzultációs státusszal rendelkezik az Egyesült Nemzetek Szövetségénél és tagja a Nemzetközi Fogyatékosságügyi Összefogásnak (IDA).

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) Magyarországon működő közhasznú érdekvédelmi szervezet, amely a Magyarországon élő siket és nagyothalló személyek teljes társadalmi befogadásáért dolgozik. Azért tevékenykedik, hogy a hazai jogi szabályozás tegye lehetővé az érintettek életminőségének javulását, valamint valós szükségleteiknek megfelelően biztosítva legyen az akadálymentes hozzáférés.

Szóljon hozzá!