ZETApress

hírportál

Cinikus válaszadás

Krk-hídAz utazási irodák ajánlataikban rendre fényezik magukat, csupa leget kínálnak. Az egyik ilyen cég azt állítja prospektusaiban, hogy európai szintű, korszerű buszokkal bonyolítják az utazásaikat. Nos, ami néhány hete a Krk-szigetre tartó csoporttal történt, az alaposan cáfolja ezt! ? írta egy olvasó.

A busz vezetője Zágrábot elhagyva ékszíjat cserélt, majd alig 20 kilométerrel odébb a rendkívül forgalmas autópályán elszállt a jármű két kereke. Az egyik a belső sávban, a másik 500 méterrel előbb, egy kerítésen átugorva a szántóföldön landolt. A busz ennek következtében enyhén megdőlt. A gépkocsivezető a kerekek után indult, s mi ott álltunk a külső sávban, elakadásjelző nélkül, csak a vészvillogó jelzett. Rossz arra gondolni, ha mindez a szigetre vezető hídon vagy a szerpentinen történik! ? folytatódott az olvasói levél.

A sofőr állítása szerint a téligumi-csere alkalmával (!) volt szervizben a busz, és azóta már háromszor megjárta a Budapest?Krk utat. A történtekről feljegyzést készítettünk, és a csoport 24 utasának aláírásával elküldtük az utazási irodának, ahonnan mindössze néhány jó szót, bocsánatkérést vártunk. Ehelyett kaptunk egy cinikus választ: A busz kifogástalan műszaki állapotban szokott kiállni. Most két olyan hiba következett be, amit előre nem lehetett látni, és ezért előre megjavítani sem lehetett? Valószínűsíthetően az egyik anya tört el anyaghiba miatt. Amikor egy eltörik, az még nem érezhető, hiszen a többi tartja a két kereket. Mivel itt harmadik tengely is volt, ezért nem voltak életveszélyben utasaink ? idézte az iroda válaszát egy felháborodott olvasó.

Fizessen vagy takarítson!

Meghibásodott autóbuszról, cinikus válaszról gyakran olvashatunk a különböző portálokon. Az utazási irodának ez kisdolog, de a ?kisdolgok? és ?nagydolgok? is meg tudják keseríteni a különjárati autóbuszok utasainak életét. A buszok ugyanis a szállodákhoz hasonlóan osztályokba soroltak, fokozatuk szerint olcsóbbak vagy drágábbak, s a legdrágábban bérelhetőkhöz beépített vécé is tartozik. De hiába van benn a vécé, hiába fizetik meg a bérlők az árát, már induláskor kiderül, hogy épp most hibásodtak meg, s ezért útközben zárva maradnak. Munkám során sokszor utaztam belföldi különjáratokon, s ez itt általános gyakorlat. Mivel mindig vendégek voltunk a sajtójáratokon, helyettünk a szervező fizette meg a vécé pluszköltségét, csak épp nem használhattuk. Helyette másfél-kétórás haladás után a sofőr megállt útközben az autópálya pihenőjénél, hogy könnyíthessünk magunkon.

Az autópályák vécéje mindenhol fizetős, s a 100-200 forintos ?kapupénzt? mindenkitől elvárják. A sofőröket mindenhol régi ismerősként köszöntötték, mert bizonyára rendszeresen szállítják nekik a fizető vendégeket. Azokat az utasokat, akik a buszokon ingyen végezhetnék a dolgukat, mégis csak a pihenőhelyen pénzért tehetik. Mégsem reklamál sose senki, mégsem mondjuk a sofőrnek, hogy fizessen helyettünk, ha már a busz vécéjét nem használhatjuk. Szeretnék már egyszer találkozni egy olyan határozott szervezővel, aki már az induláskor közli a gépkocsivezetővel, hogyha nem hajlandó kinyitni a busz vécéjét, fizesse ki helyettünk az autópályán a vécéhasználatot!

2 hozzászólás

  1. Buszos utazás előtt tájékozódjunk! A társasutazásokat meghirdető katalógusokban rendszerint leírják az autóbuszos utazás írott és íratlan szabályait is. Leírják, hogy az autóbusz rendelkezik ugyan vécével, de azt csak végszükség esetén szabad használni higiéniai okokból, és az utastársak nyugodt és kellemes utazása érdekében. Sokszor elmondják, hogy a buszban található mellékhelyiség tartályát a sofőrök nem tudják hová üríteni. A katalógusokban még azt is leírják, hogy célszerű az adott ország pénzneméből némi aprót magánál tartani a pihenőknél/benzinkutaknál történő vécéhasználatra. Tehát az utasokat sem váratlanul, sem kellemetlenül nem érintheti az, ha az autóbusz bizonyos időközönként megáll és fizetni kell a mellékhelyiség használatáért a pihenőnél vagy benzinkútnál. Én magam sokat utaztam így, és mindig volt, aki erre nem volt felkészülve, de az idegenvezető mindenkinek segített ilyen esetekben is ? hogy a szükség ne végszükség legyen…

  2. Tisztelt Nagy Utazó! Köszönöm, hogy olvassa soraimat, de nem a lényegre válaszolt! Nálam is, másnál is van mindig némi apró. Azt vitattam, miért fizessünk duplán egy szolgáltatásért, hiszen a busz bérleti díjában a vécéhasználat is benne van. Ha ezt nem tehetjük a gépjárművön, tegyük a benzinkútnál, de ne mi fizessünk, hanem a busztársaság, akitől kapjon ehhez a buszvezető ellátmányt! Vagy lehet, hogy megkapja, mégis velünk fizettetnek a vécés nénik?