ZETApress

hírportál

Egyesüljünk, ahogy tudunk!

A sok jó dolog mellett vannak kis hazánkban nagyobb kihívást jelentő dolgok is. Ilyen például a különböző fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó munkáltatók, illetve egyesületek, civil szervezetek helyzete. Vajon hogyan tudnak szembenézni a kihívásokkal? Hogyan tudják megoldani az általuk támogatottak mindennapi problémáit?

Nagy Tündével, a Vakok és Gyengén-látók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete elnökével Ruzsa Viktor július 15-én este a Civil Rádióban beszélgetett munkájáról, egyesületük működéséről, illetve arról, hogyan is tudnak alkalmazkodni a folyamatosan változó, nem mindig könnyű gazdasági-társadalmi helyzethez. Beszélgetésük idekattintva meghallgatható.

Tünde születése óta látássérült. A Vakok Általános Iskolájában tanult. Ahogy a mondás tartja: Vakok között félszemű a király ? társai között ő volt a király. Osztályában ugyanis ? ahová összesen heten jártak ? rajta kívül senki sem látott egyáltalán. Így számára természetes volt, hogy rendszeresen segít társainak. Ez a segítő szándéka a későbbiekben is megmaradt, olyannyira, hogy egyenes út vezetett számára a szociális munkáig. Szociális- és gyermekvédelmi ügyintézői képesítést szerzett. Mint elmondta, számára nem okozott nehézséget az integrált környezetben való tanulás, noha nem volt egyszerű a kapott tananyagokat elektronikus formába átalakítani, beszkennelni, de szerencsére sikerült meggyőznie tanárait, hogy képes elvégezni az iskolát. Később a tanulás során egy évfolyamtársával közösen tanultak, akivel nagyon jó barátok lettek.

1998-ban került az akkori Magyar Vakok és Gyengén-látók Országos Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetéhez, amely később egyesülettél alakult. 2004-ben ugyanis, hazánk Európai Unióba történő csatlakozásával a magyar állam ? ahogy Tünde fogalmazott ? gyakorlatilag lemondott a fogyatékossággal élő szervezetek hazai támogatásáról, mondván, vannak Európai Uniós pályázati lehetőségek, ki-ki pályázzon önállóan. Így szükségessé vált, hogy az egyes civil szervezetek, így a Szövetség megyei szervezetei is regionális egyesületekké alakuljanak. Bizonyos szempontból azonban ez könnyebbséget is jelent számukra a pályázatok benyújtása tekintetében, ugyanis míg korábban az Országos Szövetség megyei szervezeteként minden pályázatot központilag, a Szövetség főtitkárával, Erhardtné Dr. Molnár Katalinnal kellett aláíratni, ezért az anyagot fel kellett küldeni, illetve fel kellett utazni Budapestre, addig regionális egyesületként önállóan nyújthatnak be pályázatokat. Egyesületük szerencsére kiváló szakmai kapcsolatokat tart fenn a hazai civil szervezetekkel, úgy, mint például a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

Emellett kiemelt tevékenységeik közé tartoznak a helyi szolgáltatások, úgymint tagjaik által használt segédeszközök beszerzése, javítása. Fontos ugyanis, hogy ha egy segédeszköz elromlik, akkor a tagoknak ne kelljen több kilométert utazniuk, például a fővárosba, hanem helyben lehessen megjavíttatni. Emellett az Egyesület munkatársai meg is tanítja az eszközök használatát, így informatikai tanfolyamokat is szerveznek az Egyesület irodájában.

Jelenleg négy látássérült-, két egyéb betegséggel élő megváltozott munkaképességű- és egy ép munkavállalójuk van ? Tündével, mint elnökkel együtt. Bérüket egy 2012-ben a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal által megállapított bérminimum fedezi. Ennek összege azonban elég kevés, fejenként 93 ezer forint. Ez Tünde elmondása szerint jelenleg 313 olyan munkahelyet érint Magyarországon, amely megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmaz. A többit ? például az egyéb szolgáltatásaikból befolyt bevételeket ? nekik kell hozzátenni. Mint Tünde elmondta, ha ezen szolgáltatások nem lennének, akkor nem tudnának több embert alkalmazni, amely szándék egyébként terveik között szerepel. Fontos tudni azonban, hogy a bértámogatást rendszerint l évre kapják meg, s hogy utána sikerül-e meghosszabbítani, az mindig a jövő zenéje. Jelenleg tehát 2015 decemberéig látnak. Féléves projektjük között szerepel egy ? a tervek szerint novemberben kifutó ? olyan projekt, melynek keretében saját stúdiójukban magyar irodalom tételeket olvasnak fel, és tesznek elérhetővé a jövőben érettségizők számára. Kérésre egyébként hangos könyveket is készítenek.

Szóljon hozzá!