ZETApress

hírportál

Kopint-Tárki a Lotz-teremben

Ádám ZoltánA Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. az idén 3,2 százalékos GDP-növekedéssel és 0,5 százalékos inflációval számol legfrissebb prognózisában ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Markó utcában, a Budapesti Gazdasági Főiskola II. emeleti Lotz-termében.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta: a magyar gazdaság alapvetően jól van, gond azonban, hogy a beruházások idei dinamikája az elmúlt évihez képest jelentősen visszaesik. Idén a Kopint a beruházások minimális, 1%-os bővülésével számol, míg jövőre kismértékben, félszázalékkal csökkennek a beruházások a prognózisuk szerint. A gazdasági növekedést idén a magánfogyasztás és a nettó export eredményezi majd ? tette hozzá a vezérigazgató.

A cég kutatói szerint jövőre 2,4 százalékkal bővül a magyar GDP, az infláció pedig 2,6 százalékra emelkedik; korábbi prognózisukban alacsonyabb, 2,2 százalékos növekedést és 2,3 százalékos inflációt valószínűsítettek. Palócz Éva elmondta: az infláció lassan újra emelkedő pályára áll, hozzátéve, hogy az infláció ilyen mértékű, jövőre 2,6 százalékra várt növekedése kifejezetten előnyös a magyar gazdaság számára.

A vezérigazgató-asszony arról is szólt, hogy a vállalati beruházások stagnálnak, az állami beruházások viszont visszaesnek az átmenetileg csökkenő uniós pénzek hatására. Ezzel együtt az idei év végére felpöröghet az előző EU-s költségvetési ciklusból megmaradt uniós források elköltése ? fűzte hozzá Palócz Éva. Rámutatott, hogy a beruházások csökkenése miatt az import is visszaesik, így a nettó kivitel emeli a magyar gazdasági növekedést. Az export az idén 8,5 százalékkal, 2016-ban 7 százalékkal nőhet a Kopint elemzőinek a várakozása szerint, az import az idei 8 százalékról 6,7 százalékra mérséklődhet 2016-ban.

Ádám Zoltán, a Kopint elemzője szerint az államháztartás lényegében stabilnak tekinthető, a hiány idén és jövőre is az uniós módszertan szerint számítva a GDP 2,4 százaléka lehet, ami bőven a maastrichti kritérium, vagyis a három százalékos deficitelvárás alatt van. Elmondta, hogy a magyar állampapír-piaci hozamok csökkennek, a rövid futamidejű papírok esetében egy százalék körüli hozamszint alakult ki a jegybank kamatcsökkentéseinek köszönhetően. Ez a szint a nemzetközi összehasonlításban is rendkívül alacsony. A hosszabb, tíz éves hozamok három százalék fölött alakulhatnak, ugyanis a világszerte várt monetáris szigorítások a hozamfelárak növekedését eredményezik majd ? magyarázta a szakértő.

Az államadósság is csökkenő pályára állt, a Kopint-Tárki kutatói szerint a GDP-arányos államadósság idén 75 százalékra, 2016-ban 74 százalékra mérséklődhet ? olvasható A világgazdaság és a magyar gazdaság helyzete és kilátásai 2015 nyarán című, 2015/2. számú konjunktúrajelentésükben. Kutatóik szerint a forint árfolyama éves átlagban és a mostani szintekhez képest enyhén erősödhet. Úgy ítélik meg, hogy éves átlagban idén 307 forintot, jövőre 302 forintot érhet 1 euró. A sajtótájékoztató második részében a VOSZ Gazdaságpolitikai Bizottság részéről Reszegi László tartott előadást Vállalati teljesítmények a magyar gazdaságban a válság után ? differenciák, vagy/és a dualitás vetületei címmel. A tanulmány társszerzője Juhász Péter volt.

Szóljon hozzá!