ZETApress

hírportál

Új elnök a MÚOSZ élén

Komlósi Gábor és a Keleti Évának szánt csokorKomlósi Gábort választotta elnökévé délelőtti közgyűlésén a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. Az új elnök a 86 jelenlévőtől 58 voksot (70,7%), míg elődje, Tóth Károly 19-et (23,2%), Kékesi Zsolt pedig csak ötöt (6,1%) kapott. Alelnöknek 53 szavazattal Gönczi Mártát és 52 vokssal Hárshegyi Jánost választották 64-64%-kal.

Az alelnöki tisztségre hatan kandidáltak, de Kékesi Zsolt 22, Bánkuti András 15, Bódi Ági 11 és Elek Lenke 9 szavazata ehhez kevésnek bizonyult. Vince Mátyás már a voksolások előtt lemondott tiszteletbeli elnökségéről; helyére az új elnök javaslatára Keleti Évát, a Küldöttgyűlés korelnökét közfelkiáltással, pontosabban viharos tapssal választották meg, melyet a fotóművész az elnök virágával együtt meghatódva fogadott el.

A nyolctagú elnökségre 13-an pályáztak, közülük Árpási Zoltánt, Bánkuti Andrást, Bódi Ágit, Doros Juditot, Dunay Csillát, Hajós Annát, Kleer Lászlót és Várhegyi Ferencet beválasztották, míg Szegő Anna, Elek Lenke és Kiss Csaba csak póttag lett. Mivel Kiss erről lemondott, helyére Kékesi Zsolt lépett elő, Fürth Lívia, a 13. kandidáló viszont még póttag se lehet. Közben a 99 küldött létszáma előbb 81-re, majd 76-ra csökkent.

Hárshegyi János levezető elnök irányításával Dr. Karsai Gábort egyetlen jelöltként 63 szavazattal (89,3%) a Felügyelő bizottság elnökévé választották. A négy bizottsági tag a hat jelöltből D. Szekeres Ágnes 69, Andrássy Antal 63, Hanti Vilmos 61 és Budai János 38 szavazattal lett, míg Szoboszlai Krisztina 33 és Szántó István 17 szavazata ehhez kevésnek bizonyult. Az Etikai bizottság elnöke Kövér Tamás lett egyetlen jelöltként a szavazók 87,5%-os támogatásával.

A 23 tagú Etikai bizottságba a visszalépések és a más tisztségekre történt beválasztások miatt már csak 22 jelölt maradt, így őket egyszerre szavazták meg a szavazógépeken. Békés Attila, Bogár Katalin, Bubryák István, Cservenyák Katalin, Deáki Timea, Gara Péter, Hajba Ferenc, Kiss G. Péter, Kőhalmi Dezső, Mag László, Pánics György, Pusztay Sándor, Szabady Csaba, Szabó György Mihály, Szabó Zoltán, Szentágotai Attila, Szepesi László, Szerényi Gábor, Szilágyi Anita, Takács Tamás, Vígh György és Visnitz Tamás 74 szavazatot (97,4%) kapott, míg egy-egy küldött nemmel szavazott és tartózkodott.

A Küldöttgyűlés bezárása előtt László Ágnes leköszönő elnökségi tag megismételte egy korábbi javaslatát: a következő Küldöttgyűlés szavazza meg, hogy a MÚOSZ 80 éven felüli tagjai kapjanak mentességet a tagdíjfizetés alól! Osváth Sarolta, a Felügyelő bizottság leköszönő elnöke elmondta, hogy mivel ma nem volt rá mód, így emailben küldi el a küldötteknek az előző ciklusbeli munkájukról készített beszámolójukat a nemzetközi tagdíjelmaradással kapcsolatos vizsgálatuk összegzésével együtt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szentek között a Sajtóházban | ZETApress

Szóljon hozzá!