ZETApress

hírportál

Emelt összegű nyugdíjak mától

Emelt nyugdíjat, átlagosan több mint 106 ezer forintot visz ki a posta ebben a hónapban ? a kézbesítés ma kezdődött el. Egy időben négyféle összeg érkezik a mintegy hárommillió érintettnek. A novemberi, már megemelt nyugdíj, a tíz hónapra visszamenőleg járó emelés, a 13-ik havi nyugdíj második, emelt összegű részlete és a 13-ik havi nyugdíj első, márciusban kifizetett részletének korrekciós különbözete is most esedékes, tudtuk meg Danks Emese kormányszóvivőtől.

Idén is emelkedtek a nyugdíjak novembertől ? ezt az elmúlt négy évben megszokott szabályozás garantálja. Az emelés mértéke ugyanis attól függ, hogy mekkora volt az infláció, illetve a nettó béremelkedés. A kormány ősszel automatikusan megvizsgálja, hogy az év eleji előrejelzésekhez képest volt-e eltérés, s ha az indokolt, akkor visszamenőleges emelésről is dönt. Ez idén 1,2 százalékos többletemelést jelentett, amit a nyugdíjasok nem csak a novemberi és decemberi nyugdíjuk után kapnak meg, hanem visszamenőleg tíz hónapra, egy összegben.

Idén így ? a januári 4,3 százalékos nyugdíjemeléssel, a novemberi korrekcióval és a 13. havi juttatással együtt számítva ? összességében 7,6 százalékos nyugdíjemelés valósul meg. Bár a törvény nem kötelezte erre a kormányt, a korrekciót a nyugdíjszerű, rendszeres szociális ellátások esetében ? az eddigi gyakorlatnak megfelelően ? idén is végrehajtotta.

A jövedelempótló, illetve kiegészítő jellegű juttatásokat is 1,2 százalékkal emelte a kabinet. Ezek a juttatások a rokkantsághoz, megváltozott munkaképességhez, fogyatékossághoz, illetve a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódnak, és több mint félmillió embert érintenek. A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások emelkedése összesen 29,3 milliárdos forrást igényel, amelyet a Nyugdíjbiztosítási Alap és a központi költségvetés fedez.

Levonható lesz a szolidaritási adóból a kutatás-fejlesztésre fordított összeg

A kormány javaslata szerint a szolidaritási adóból levonható lesz a kutatásokra és fejlesztésekre fordított összeg. Ez a lépés a tervezett adóbevételeket nem érinti érdemben: a kutatás-fejlesztés és beruházások új munkahelyeket jelentenek, azok pedig többletbevételt adókból és járulékokból. A kormány eltökélt a konvergencia program következetes végrehajtásában, a költségvetési fegyelem szigorú és feszes marad. A kabinet ugyanakkor nyitott minden ésszerű, az ország érdekét szolgáló kezdeményezésre.

Magyarország egyik legfontosabb értéke a tudás; ezért elemi érdek, hogy minél több forrás jusson a jövőt megalapozó, az ország versenyképességét növelő kutatás-fejlesztésre. Olyan területről van szó, ahol nem az államnak, hanem a piac résztvevőinek jut a főszerep. A kormány rendelkezésére álló eszközök lehetővé teszik azonban, hogy érdekeltté tegye a piaci szereplőket abban, hogy kivegyék a részüket a kutatásokból és fejlesztésekből.

Mindezek miatt döntött úgy mai ülésén a kormány, hogy támogatja azt a kezdeményezést, amelyik szerint a vállalkozások a szolidaritási adóból levonhatják a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket. A kormány becslései szerint ez a kedvezmény a szolidaritási adóból jövőre várt, éves szinten 170 milliárd forintnyi bevételnek alig három százalékát érinti.

A leírható mintegy ötmilliárd forintnyi k+f költség azonban megtérül. A kutatás-fejlesztés megerősödésének eredménye önmagában is a több, ráadásul magasabb hozzáadott értékre alapuló munkahely, a kitartó külföldi befektetői kedv pedig szintén garantálja a beruházások bővülését, és így munkahelyek létrejöttét. Ez érdeke a költségvetésnek is, hiszen a több munkahely több adó- és járulékbevételt jelent, mondta el a kormányszóvivő.

A családi pótlék emeléséről döntött a kormány

Januártól a jövő évre várható infláció mértékével emelkedik a családi pótlék. Egy-egy gyermek után legalább 700 forinttal többet kapnak havonta a gyermekes családok. A kormány mai ülésén döntött a családi pótlék emeléséről. A családi pótlék összege 2007. január 1-jétől 6,2 százalékkal ? azaz a 2007-re várt inflációval azonos mértékben ? emelkedik. A családok gyermekenként 700-900 forinttal több juttatást kapnak havonta. A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek esetében viszont 1300-1400 forinttal nő a családi pótlék összege.

Néhány példa az emelés mértékére: Az egy gyermeket nevelő családok a jelenlegi tizenegyezer forint helyett januártól 11 ezer-hétszáz forintot kapnak. Egy tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő szülő 23 ezer forint helyett 24 ezer-négyszáz forintot kap jövőre. A kétgyermekes családoknál idén 24 ezer forintos családi pótlék januártól 25 ezer-négyszáz forintra nő. A családi pótlék január 1-jével emelkedik, az utólagos kifizetés miatt tehát először februárban kapják meg a gyermekesek a magasabb összegű juttatást, tudtuk meg a kormányszóvivői tájékoztatón.

Szóljon hozzá!