ZETApress

hírportál

VálasszVáltsVariálj!

Megkezdődött a felkészülés az idei Európai Mobilitási Hétre ? Magyarország a 2002-es kezdetektől, idén tehát 14. alkalommal népszerűsíti a környezettudatos gondolkodást, az egészséges életmódot az Európai Mobilitási Hét eseményeinek megrendezésével ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A programszervező önkormányzatok, civil szervezetek munkáját 2015-ben is pályázati úton elnyerhető pénzügyi támogatással tervezi segíteni a fejlesztési tárca ? emelte ki köszöntőjében Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár a közlekedési-környezetvédelmi kampány nyitókonferenciáján délelőtt a hatvani Grassalkovich-kastélyban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szeptember 16-a és 22-e között ismét megrendezi a hagyományossá vált Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap programsorozatot. A tárca által koordinált szemléletformáló kampány a fenntartható és környezetbarát városi közlekedésre hívja fel a figyelmet. Az önkormányzatok felkészülését segítő kétnapos nyitókonferenciának Hatvan városa ad otthont június 17-18-án. A rendezvényen mások mellett előadást tart Vitézy Dávid, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa és Feldmann Márton, a MÁV-START Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese is.

A konferenciára közel ötven település vezetője regisztrált, akik számos szakmai előadást hallgathatnak meg a közösségi közlekedés fejlesztésének, a fenntartható városi közlekedés kiépítésének lehetőségeiről. Az idei kampány jelmondata ? VálasszVáltsVariálj! ? szellemében a tárca olyan programok szervezésére biztatja az önkormányzatokat, melyek arra ösztönzik a közlekedőket, hogy a gépkocsi helyett a kerékpározást, a gyaloglást és a közösségi közlekedést válasszák, ezeket akár kombinálva is.

Tavaly 44 ország több mint kétezer városa szervezett saját programot az Európai Mobilitási Héten. Több mint felük összesen mintegy 8500 tartós intézkedést vezetett be elsősorban a mobilitás kezelésére, a megközelíthetőség javítására, a kerékpározás és a gyaloglás támogatására. A kezdeményezéshez az elmúlt években egyre több, legutóbb rekordszámú, 145 hazai település csatlakozott. 2014-ben Magyarország ? a programsorozatba bekapcsolódó, regisztrált önkormányzatok számát tekintve ? zsinórban másodszor harmadik helyen végzett az országok versenyében.

Szóljon hozzá!